Adviezen tips self drive Botswana

Hoe voorkomt u problemen tijdens uw self drive in Botswana

Adviezen tips self drive Botswana. Hoe voorkomt u de meest voorkomende problemen tijdens een self drive in Botswana.

We kunnen een self drive safari in Botswana aanraden wanneer u enige ervaring heeft met 4×4 off road rijden (niet perse in Afrika) en het als een uitdaging ziet om in afgelegen gebieden te rijden waar wilde dieren vrij rondlopen.

Rijden in Botswana kan zwaar zijn vanwege soms het mulle zand of de diepe modder. In de parken kampeert u op public campsites waar ook andere bezoekers kamperen maar ook dieren komen. Alle campsites in de nationale parken hebben momenteel goede faciliteiten zoals douches en toiletten.

De hoofdwegen buiten de parken en reservaten zijn over het algemeen goede kwaliteit asfaltwegen. De wegen naar de parken en reservaten toe kunnen net als de wegen in de parken soms van erg mul zand of modderig zijn.

Uw route vinden in de parken of reservaten kan lastig een daardoor een uitdaging zijn. Omstandigheden in Botswana kunnen snel wisselen.

Lees ook meer over de beste reistijd in Botswana.
Lees meer over reisadvies reisadvies Botswana

Adviezen tips self drive Botswana - Het brandstof verbruik

Adviezen tips self drive Botswana – Het brandstof verbruik

Alle voertuigen zijn uitgerust met oversized brandstoftanks zodat het gebruik van Jerry Cans niet noodzakelijk is.

De Landcruisers hebben ongeveer een 145 liter aan capaciteit.
De Hilux heeft ongeveer een 168 liter aan capaciteit.

De brandstofmeter blijft vol aangegeven voor een zeer lange tijd. Dit heeft niet met een defect te maken maar met de grote van de brandstoftank. Geeft de brandstofmeter een kwart aan, dan wordt het tijd om te tanken.

Het beste is het om altijd te tanken wanneer de meter is gestart met zakken. Wanneer de meter is gaan zakken, dan wordt de feitelijke restcapaciteit aangegeven.

Neem altijd ruim voldoende water mee (2 tot 3 keer de gebruikelijke hoeveelheid of meer). Boekt u via ons, dan heeft u ook geen reden om van de auto weg te lopen.

U krijgt via ons een gratis satelliettelefoon mee zodat u back -up (de verhuurder uit Maun) kunt inschakelen en er een rescue-team naar u op zoek kan om u te helpen.

Adviezen tips self drive Botswana - Aantal kilometers

Adviezen tips self drive Botswana – Aantal kilometers

Vanwege lokale omstandigheden is de afstand in kilometers geen indicatie van de reistijd. Omstandigheden wisselen en dus reistijden ook.

Ontvangt u van ons een reisvoorstel, dan mag u ervan uitgaan dat we een route samenstellen die qua afstanden en tijd goed haalbaar is. Vervolgens is het aan u om dagelijks een goede dagplanning te maken zodat u niet in het donker hoeft te rijden.

Adviezen tips self drive Botswana - Veterinary cordon control

Adviezen tips self drive Botswana – Veterinary cordon control

Deze controles zijn er ter voorkoming van mond- en klauwzeer. Vervoer van vers vlees en zuivelproducten mag niet van het ene gebied naar het andere gebied. Waar zijn de controles (deze kunnen zich wat verplaatsen).

  • Ten zuiden van Kasane naar Nata via de Ngwasha Gate
  • Ten zuiden van Maun via de Kuke poort naar Ghanzi (u krijgt een vergunning bij de poort)
  • Ten oosten van Maun via de Makalamebedi hek richting Nata
  • Ten zuiden van Moremi naar Maun via de Mowana Gate

Verwerkt vlees (koud vlees), kip, vis en melk UHT-procede (lange levensduur) zijn toegestaan.

Bij deze veterinary fences is vaak politie aanwezig, zorg ervoor dat u bij het bord “STOP” ook stopt en wacht tot de beambte u aangeeft door te mogen rijden.

Adviezen tips self drive Botswana - Wat te doen als u vast komt te zitten.

Adviezen tips self drive Botswana – Wat te doen als u vast komt te zitten.

Wij raden u ten zeerste aan de voertuigen in de parken in “high range” 4×4 te laten. Het voertuig gebruikt iets meer brandstof maar de kans om vast te komen zitten is ongeveer 90% minder.
Schakel “High Range” 4×4 uit op gravel- en asfaltwegen.

De gemiddelde bandenspanning van de voertuigen kan het beste 180kpa aan de voorkant en 220kpa aan de achterzijde zijn. Dit verandert als de temperatuur stijgt of daalt.

Zand
Wanneer u vast komt te zitten in het zand, plaats dan de wielen recht in het spoor en niet schuin. Probeer het spoor niet uit te rijden over de kam van het spoor. U komt dan mogelijk nog meer vast te zitten. Het is beter om even terug te rijden.

In diep zand selecteert u low range 1 of 2. De eerste versnelling met high range zal in de meeste zanderige situaties voldoen. Het is moeilijk om een voertuig uit het zand te trekken. Zorg er ten eerste voor dat de wielen recht staan.

Ten tweede zorg dat de onderkant van de auto (diffs) vrij staat van het zand en verwijder anders het zand met een schop.

Ten derde verlaag de bandenspanning naar 120kpa.
In low range moet de auto vrij kunnen komen. Eenmaal vrij uit het z and , brengt u de banden weer op spanning naar 180 – 220 en zet u de auto weer in high range.

Modder
Blijf altijd in het spoor en wijk niet uit naar de zijkanten. Zelfs niet wanneer er water op de weg ligt. Zijkanten zijn vaak nog zachter en u zakt dieper weg. Ziet het pad er slecht uit, ga terug naar de 1e versnelling en low range.

Komt u toch vast te zitten, dan kunt u er uit getrokken worden met een sleepband. Doe dit langzaam en met beleid. Zorg ervoor dat alle mensen uit de buurt van het voertuig zijn (de sleepband kan knappen) en trek de auto er naar voren langzaam uit.

Water
Cruciaal bij water crossings is om dit in de eerste versnelling te doen en in Low Range. Controleer altijd eerst de diepte van het water en kijk uit naar gaten en stompen van bomen. Doorkruis geen water wat hoger is dan je wielen.

Tijdens een studiereis naar Botswana kwamen we deze situatie tegen waarbij we de helpende hand moesten bieden.

Adviezen tips self drive Botswana - Het milieu

Adviezen tips self drive Botswana – Het milieu

In de parken is off-road rijden verboden en over de Makgadikgadi Salt Pans ook ten zeerste af te raden tenzij er een opvallend goed spoor voor u ligt. U laat sporen na die in lengte van jaren zichtbaar blijven en de kans is groot (ongeveer 95%) dat u vast komt te zitten.

Dit ondanks dat de oppervlakte er hard uit ziet. Steek onder geen enkele omstandigheid een zoutpan over wanneer het geregend heeft of regent. Bij regen is het ook verstandig om in Botswana zwarte aarde te mijden.

Adviezen tips self drive Botswana
Dit is niet wat u wilt en levert u veel meerkosten op wanneer er een revue-team uit Maun moet komen.

Adviezen tips self drive Botswana - Respect voor anderen

Adviezen tips self drive Botswana – Respect voor anderen

Respecteer de privacy van lodges, tented camps en privé campsites welke door organisaties in de parken gebruikt worden. Deze faciliteiten zijn privé en gasten van duurdere lodge betalen voor geld voor de privacy en ervaring.

Lodges willen dit ook graag aan hun gasten kunnen blijven garanderen. In geval van nood zijn ze overigens altijd bereid om te helpen.

Kunt u zelf tijdens uw self drive de dieren niet of moeilijk vinden, dan is dat niet ongebruikelijk. De gemiddelde self driver heeft geen geoefende ogen en kent de gedragingen van dieren ook niet of op zijn minst minder.

Het is niet de bedoeling om tijdens een game drive continue een auto van de lodge te blijven volgen om u kansen op een sighting te verhogen.

Adviezen tips self drive Botswana - Brandhout

Adviezen tips self drive Botswana – Brandhout

Het is niet toegestaan om in de parken brandhout te verzamelen. Haal uw voorraad dan ook voordat u de parken in rijdt. Buiten de parken is het geoorloofd dood hout te verzamelen. Kap nooit bomen.

Adviezen tips self drive Botswana - Veiligheid in de bush

Adviezen tips self drive Botswana – Veiligheid in de bush

  • Slaap niet in de open lucht zonder een tent.
  • Wilde dieren bewegen zich vooral wanneer het donker is vrij door en langs de campsites.
  • Wees uiterst voorzichtig met olifanten met kleintjes. Deze zijn zeer gevaarlijk en vallen zonder waarschuwing aan om hun jong te beschermen. Maar eigenlijk geld dit voor alle dieren.

Adviezen tips self drive Botswana - Bij pech in de bush altijd bij de auto blijven

Adviezen tips self drive Botswana – Bij pech in de bush altijd bij de auto blijven

Ook u zal het waarschijnlijk overkomen dat u een keer of meerdere keren vast komt te zitten of een lekke band krijgt. Biedt de bijgeleverde recovery equipment geen uitkomst en zit u op een positie vast waar niet snel hulp te verwachten is, blijf altijd bij de auto.

Hoe lang het uitblijven van hulp ook duurt. Er zijn in Botswana in het verleden dodelijke slachtoffers gevallen die toch van de auto weggelopen waren. Of de mensen worden niet meer terug gevonden of mensen worden gedood door bijvoorbeeld leeuwen.

We zijn zelf getuige geweest van het feit dat mensen die al drie uur op hulp zaten te wachten er voor kozen om toch van de auto weg te lopen. Ongeveer 750 meter van hun auto vandaan kwamen we ze net op tijd tegen.

Ze beseften niet dat twee leeuwen ze tot op 15 meter hadden beslopen en gereed waren om aan te vallen. Gelukkig kon onze gids (we waren op een studiereis) nog net op tijd de auto tussen de leeuwen en de mensen plaatsen en konden de mensen snel instappen.

Adviezen tips self drive Botswana - Wilde dieren hebben altijd voorrang

Adviezen tips self drive Botswana – Wilde dieren hebben altijd voorrang

In de reservaten en nationale parken van Botswana lopen de wilde dieren vrij rond en hebben altijd recht op een vrije doorgang. Wanneer u tijdens uw self drive kampeert in de parken en reservaten kunt u er bijna zeker van zijn dat er altijd een wild dier in uw onmiddellijke omgeving is.

Om de public campsites zitten geen hekken. Hierdoor is het noodzakelijk om veiligheidsmaatregelen te treffen wanneer u bijvoorbeeld in het schemer of in het donker naar het toilet of naar de douche gaat.

Eigenlijk zou u moeten proberen te voorkomen om onder die omstandigheden nog naar deze faciliteiten te moeten lopen. Dieren zoals bavianen en velvet monkeys, kunnen vaak lastig zijn op public campsites.

Ze weten dat er voedsel in de auto’s of tenten verstopt en zullen het niet nalaten het voedsel proberen te stelen. Bewaar nooit voedsel in uw tent maar berg het erg goed op zodat de dieren niet in de verleiding komen.

Olifanten bijvoorbeeld kunnen al aangetrokken worden door fruit of ander aantrekkelijk voedsel. U begrijpt dat ze de uitdaging graag aangaan.