Beste reistijd Malawi

Informatie over de beste reistijd Malawi

Beste reistijd Malawi

Beste reistijd Malawi

De beste reistijd om in Malawi te gaan reizen hangt van veel persoonlijke keuzes en wensen af. Elke periode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Malawi beschikt vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond over een (sub)tropisch klimaat met een zogenaamd winter- en zomerseizoen. Echter kan in zijn algemeenheid gesteld worden dat reizen in de droge periode aangenamer is. Deze droge periode loop van medio maart tot en met november. Jaarlijks kunnen de seizoenen, net als bij ons, milder of intenser zijn. Het regenseizoen start het ene jaar eerder en et ander jaar weer later.

De maanden medio mei t/m augustus zijn de lokale wintermaand en qua temperatuur aangenamer om te reizen. Overdag lopen temperaturen op tot omstreeks een aangename 25 graden. Uitschieter naar boven blijven mogelijk. Zodra de zon onder gaat koelt het af en afhankelijk van de gebieden kan dat tot en met het vriespunt zijn. Dat laatste is vooral het geval in het noorden van Malawi bij het Nyika Plateau.

Het regenseizoen vangt normaal gesproken medio november aan. Dit nadat temperaturen vanaf augustus steeds hoger zijn opgelopen tot misschien wel 35-40 graden of hoger. De mate van neerslag varieert jaarlijks en zijn mede afhankelijk van depressies boven de oceaan. Het aantal zondagen is laag en wanneer er een tropische bij valt, kan dat voor overlast zorgen. Malawi verschilt wat dat betreft niet van andere landen in zuidelijk Afrika.

Gemiddeld genomen zijn de maanden januari en februari de meest regenachtige. Wilt u Malawi op haar groenst zien, dan is dit de periode. Gaat u meer voor wildlife en strand, dan is deze periode minder of niet geschikt. Overigens is de regenperiode wel zeer geschikt voor vogelaars.

Resume
De maanden april en mei zijn zeer aangename maanden om Malawi te bezoeken. Gebieden zijn nog steeds groen en temperaturen zeer aangenaam.

Ook de periode juni t/m oktober zijn goede reismaanden waarbij het na augustus steeds warmer wordt. Kunt u niet tegen de hogere temperaturen, dan raden we af om in oktober en november te reizen.

Reizen vanaf november t/m maart is echt voor de liefhebbers en mensen die Afrika vel vaker hebben bezocht en Afrika eens in een andere periode willen zien en beleven. Vogelaars komen dan wel het meest tot hun trekken. Niet alle accommodaties zijn deze periode open.

Bovenstaande informatie aangaande de “Beste reistijd Malawi” dient als richtlijn en is gebaseerd op gemiddelde klimaatpatronen van de afgelopen jaren. Net als bij ons kan een seizoen jaarlijks afwijken vanwege onder andere klimaatveranderingen. Gebruik deze informatie dus als richtlijn.

Beste reistijd andere safarilanden
Beste reistijd Botswana
Beste reistijd Zimbabwe
Beste reistijd Tanzania
Beste reistijd Namibië
Beste reistijd Zambia
Beste reistijd Malawi

Reisadvies Malawi