Beste reistijd Tanzania

Informatie over de beste reistijd Tanzania

Beste reistijd Tanzania

Beste reistijd Tanzania

De beste reistijd om in Tanzania te gaan reizen hangt van veel persoonlijke keuzes en wensen af. Elke periode heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Beste reistijd Tanzania (november en december)
Deze maanden worden voor het noorden van Tanzania aangemerkt als het ‘korte regenseizoen’. De regens duren vaak niet langer dan vier weken en zijn bescheiden van aard zodat deze niet of nauwelijks invloed hebben op de safari-activiteiten. Wilt u de Kilimanjaro beklimmen, houdt dan er dan rekening mee dat op hoogte de korte regens vergezeld kunnen gaan van onweer.

U kunt de top van de Kilimanjaro meestel in de vroege ochtend en late namiddag goed zien wanneer er vaak weer een heldere hemel is. In deze periode zijn de prijzen van een accommodatie op Zanzibar vaak lager. Het regent gemiddeld ongeveer één keer in de drie dagen in korte soms hevige buien. Uw strandverblijf ondergaat daarvan echter nauwelijks gevolgen.

Beste reistijd Tanzania (januari t/m maart)
Een perfecte periode voor de noordelijke parken en voor de Serengeti Trek in het zuiden van de Serengeti en het Ndutu gebied. Na de korte regenperiode is de grond bijzonder vruchtbaar en perfect voor de wildebeest- en zebramigratie om hier aan te sterken en vindt medio de maand februari een geboortegolf plaats. Een festijn voor ook alle roofdieren. Voor deze tijd van het jaar is Tarangire NP minder interessant voor wildlife.

Ook het vogelleven is uitbundig. Migranten, waaronder ook de ooievaar, keren terug vanuit andere delen van de wereld. De eerste twee maanden van deze periode zijn de beste om de Kilimanjaro te beklimmen. Al met al een basis voor een druk seizoen waardoor op tijd reserveren noodzakelijk is. Ook voor een (verlengings)verblijf op Zanzibar is dit een uitstekend seizoen.

Beste reistijd Tanzania (april en mei)
Dit zijn de natste maanden van het jaar. De start en het einde van het regenseizoen kan jaarlijks varieren. De start van het regenseizoen is voor de migratie het sein om meer naar het westen of Centraal Serengeti te trekken. Gaandeweg de dag ontwikkelt zich vaak een heftige bui. In de noordelijke parken kan een dergelijke bui van invloed zijn op de activiteiten. In Zuid-Tanzania zijn sommige camps gesloten.

Ook zijn dit minder goede maanden voor een beklimming van de Kilimanjaro. Mist en op de top vaak regen overgaand in sneeuw zijn factoren om rekening mee te houden. Hoewel de prijzen laag zijn, is dit een slechte reisperiode.

Beste reistijd Tanzania (juni t/m oktober)
Dit zijn erg goede maanden om het noorden van Tanzania te bezoeken. Het seizoen wordt aangemerkt als het droge seizoen met een lage luchtvochtigheid. In de parken kan het daardoor wel stoffig worden. Temperaturen blijven gemiddeld tussen de 20°C en 30°C. Behalve op en rond de Ngorongoro Crater kunnen temperaturen vanwege de hoogte flink dalen. De dieren zijn aangewezen op de laatste waterplekken en kleine de riviertjes en daardoor makkelijker te vinden.

De migratie trekt via het westen en Centraal Serengeti steeds verder naar het noorden. Afhankelijk van de regens in Kenia verlaat de migratie de Serengeti medio augustus om voor ongeveer twee maanden in de Masai Mara in Kenia te verblijven. Ondanks de nachtelijke kou, zijn de maanden juni tot en met augustus goede maanden om de Kilimanjaro te beklimmen.

Voor Tanzania zijn het overwegend drukke maanden vanwege ook de schoolvakanties in Europa. Vroeg reserveren is daarom aan te raden. De omstandigheden op Zanzibar zijn prima voor een aangename en ontspannen strandafsluiting.

Bovenstaande informatie over de “Beste reistijd Tanzania” dient als richtlijn en is gebaseerd op de gemiddelde klimaatpatronen van de afgelopen jaren. Net als bij ons kan een seizoen afwijken vanwege onder andere klimaatveranderingen. Gebruik deze informatie over de Beste reistijd Tanzania dus als richtlijn.

Beste reistijd andere safarilanden
Beste reistijd Botswana
Beste reistijd Zimbabwe
Beste reistijd Tanzania
Beste reistijd Namibië
Beste reistijd Zambia
Beste reistijd Malawi

Reisadvies Tanzania