De grote Trek Serengeti

informatie over de grote trek Serengeti in Tanzania

De grote Trek Serengeti - Wildebeest migratie Tanzania

De grote Trek Serengeti in Tanzania – De grote trek is een natuurspektakel dat aangemerkt kan worden als een van de grootste van de Wereld.

De zoektocht naar het verse gras is er de oorzaak van dat jaarlijks tussen de 1,5 en 2 miljoen dieren migreren tussen het Serengeti ecosysteem in Tanzania en het Masai Mara National Reserve in Kenia. Een natuurspektakel dat aangemerkt kan worden als een van de grootste van Afrika zo niet van de wereld. Wildebeesten, zebra’s en gazelles volgen deze jaarlijkse route waarbij ze de regens volgen op zoek naar het verse gras.

Hoewel de “De Grote Trek” ofwel wildebeest migratie jaarlijks volgens vaste patronen plaatsvindt, valt toch niet precies te zeggen waar deze zich op bepaalde momenten ophoudt. Dit heeft mede te maken met het klimaat en waar en wanneer de regens vallen. U zult begrijpen dat het veranderende klimaat het nog onvoorspelbaarder maakt. Onderstaande is dan ook een indicatie.

Tijdens uw maatwerk safari proberen we u in de Serengeti zo dicht mogelijk bij de migratie te brengen door accommodaties uit te zoeken die de migratie volgen. Derhalve zult u veelal de (semi)mobile camps in het voorstel aantreffen en niet de logge grote lodges.

DE GROTE TREK SERENGETI – DECEMBER – MAART/APRIL: OPMAAK VOOR DE GEBOORTES
Het voedzame gras in zuidelijk Serengeti en het Ndutu gebied lonkt de drachtige wildebeesten naar deze gebieden. Het gras is erg goed om de melkproductie op gang te brengen. De uitgestrekte vlaktes van zuidelijk Serengeti en Ngorongoro Conservation Area is voor drie tot vier maanden het leefgebied van de wildebeesten en zebra’s. Daarbij verhuizen ze steeds weer tussen beide gebieden. Voor u is het dan ook belangrijk om beide gebieden apart te bezoeken.

Beperkt u zich tot één gebied, dan loopt u het risico de migratie te missen terwijl u toch dicht in de buurt bent. Medio half februari is de geboortegolf van ongeveer 500.000 kalveren. Een groot spektakel dat nauwlettend door de roofdieren wordt gevolgd. Nadat de jonge wildebeesten voldoende zijn aangesterkt, verlaat de migratie deze gebieden eind maart op weg naar de west corridor van de Serengeti.

DE GROTE TREK SERENGETI – APRIL – JULI: OP WEG NAAR DE GROTE EN SPECTACULAIRE UITDAGING
Gedurende de periode april en mei trekt het inmiddels tot ongeveer twee miljoen gestegen aantal dieren via centraal/westelijk Serengeti naar het westen van de Serengeti. De migratie kan zich tot aan Lake Victoria (buitende de parkgrenzen) begeven. April en mei vormen het regenseizoen. Als gevolg daarvan worden de wegen minder goed begaanbaar en is de verdere migratie naar het noorden daardoor moeilijker te volgen.

De drang om naar het noorden te gaan is zo sterk dat de migratie er een hoger tempo op nahoudt. Een grote test voor de (jonge) wildebeesten is de Grumeti rivier met daarin de hongerige krokodillen. Wildebeesten zijn zenuwachtige dieren en het kan dan ook lang duren voordat afzonderlijke groepen het aandurven daadwerkelijk de oversteek te maken. Maar eenmaal met de oversteek begonnen, is er ook geen houden meer aan.

Het is niet te voorspellen op welke moment de wildebeesten de oversteek naar de Masai Mara in Kenia maken. Het is ook niet zo dat de oversteek eenmalig gemaakt wordt. Regelmatig keren groepen wildebeesten ook weer terug naar de Serengeti wanneer het daar regent en er daardoor vers gras beschikbaar is. We adviseren om medio juni/juli accommodaties in centraal en west Serengeti te boeken.

DE GROTE TREK SERENGETI – AUGUSTUS – OKTOBER: HET GRAS IS ALTIJD GROENER BIJ DE BUREN
Een periode waarin de migratie in de Masai Mara in Kenia verwacht mag worden. Toch steken regelmatig groepen wildebeesten weer terug de rivier over. Een enkele regenbui boven de Serengeti kan dit al in gang zetten. Zo zijn er regelmatig grotere of kleinere spectaculaire “river crossings” te zien waarbij wildebeesten dus meerdere keren het verse gras bij de buren opzoeken. Vanaf eind juli t/m oktober adviseren we om centraal en noordelijk Serengeti in uw reisschema op te nemen.

DE GROTE TREK SERENGETI – NOVEMBER: TERUG NAAR DE GEBOORTEGROND
De maanden oktober en november gelden in Tanzani a als het korte regenseizoen. Hét signaal voor de migratie om definitief terug te keren naar de Serengeti. De grijze bewolking met buien zijn te aantrekkelijk; vers gras, daar is het om te doen! Zodra de eerste signalen zichtbaar zijn, komt de migratie op gang.

Het ene jaar eerder dan het andere jaar. De kudde trekt via het noorden van de Serengeti en de Lobo Area terug richting het zuiden van de Serengeti en Ngorongoro Conservation Area waar deze in de loop van december arriveert terug op de vertrouwde geboortegrond.

DE GROTE TREK SERENGETI – MAATWERK
Going Africa Safaris adviseert u graag verder over hoe De Grote Trek zich met de klok mee verplaatst van de Serengeti in Tanzania via de Masai Mara in Kenia en weer terug naar de Serengeti. Hier is waar maatwerk nodig is om uw safari tot een succes te maken en de slagingskans om de De Grote Trek te zien zo groot mogelijk te maken.

Is uw tijd wat beperkt, dan overleggen we graag met u om toch zoveel mogelijk uit uw safari te halen. Soms is het dan verstandig om een Nationaal Park minder te bezoeken om dan wat langer in een zelfde regio te blijven. Niet elk National Park is namelijk het hele jaar door even interessant om te bezoeken.

Boek uw safari naar De Grote Trek in de Serengeti in Tanzania bij Going Africa Safaris. Going Africa Safaris werkt graag, in overleg met u, een maatwerkvoorstel voor u uit. Stuur ons een email en geef daarin aan in welke periode u wilt reizen en hoeveel dagen u maximaal tot uw beschikking heeft.
Laat ook gerust uw aanvullende wensen, zoals op te nemen andere hoogtepunten, weten en met hoeveel personen u reist.

Memories
Zelf bezoeken we Tanzania natuurlijk regelmatig en in verschillende seizoenen. Zoveel mooie herinneringen. Met de auto tussen tienduizenden wildebeesten en zebra’s rijden. Het altijd maar weer hoorbare monotone geluid van de wildebeesten en drie cheeta’s op jacht en een wildebeest op slechts twintig meter voor ons vakkundig dwingen te gaan liggen. Maar ook een wandelsafari tussen de migrerende wildebeesten zijn ervaringen om nooit meer te vergeten.
Graag spelen we een rol bij het vormen van uw herinneringen en ervaringen.

 

Serengeti Trek

 

Reisadvies Tanzania