Duurzaam reizen - Going Africa Safaris

Welke voetsporen laten we na?

Duurzaam reizen met Going Africa Safaris. Lees hoe wij denken over duurzaam reizen en wat we doen om duurzaam reizen te bevorderen.

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen is en zal in de toekomst steeds belangrijker worden.

Lees hoe wij denken over duurzaam reizen en wat we doen om duurzaam reizen te bevorderen.

Momenteel kan er vanwege Corona nog niet naar veel bestemmingen gereisd worden. Maar zodra het wel weer kan, willen we natuurlijk weer genieten van onze mooie wereld. Een wereld zonder vakanties in verre bestemmingen lijkt ons niet meer weg te denken uit deze wereld. U wilt reizen en genieten van wat deze wereld te bieden heeft.

Met verduurzaming van het toerisme kan eenieder van ons een steentje bijdragen aan een betere wereld. Samen maken we de wereld steeds een beetje duurzamer!

Het verduurzamen van toerisme is, naast de gevolgen van Corona, momenteel een van de grote uitdagingen voor onze sector. Wat is duurzaam reizen precies? Eenvoudigweg draait het om de 3 P’s:

People (zorg voor mensen & sociaal-culturele aspecten),
Planet (zorg voor natuur & milieu)
Prosperity (zorg voor goede arbeidsomstandigheden & gedeelde welvaart).

Wat doen we als VvKR lid.

Als lid van de VvKR werken we aan een duurzamer toerisme door:

 • De werkgroep VvKR-Duurzaam organiseert beleid en activiteiten voor haar leden
 • Organisatie van studiedagen, evenementen en publicaties
 • We werken met een handboek (voor VvKR-leden) om ons bedrijf en reizen te verduurzamen
 • Samenwerking met Trees for All, voor CO2-compensatie

Tips voor de verantwoorde reiziger.
De wereld ontdekken is natuurlijk één van de mooiste dingen die er is. U leert meer over de verschillende tradities en gewoontes van andere landen en doet herinneringen op om nooit meer te vergeten. Toch is het dan wel fijn om op een manier te reizen waarbij u ook nog iets bijdraagt aan een duurzamere wereld. Graag delen wij een aantal tips met u.

Door de Verenigde Naties is 2017 uitgeroepen als International jaar van Duurzaam Reizen. Zij hebben 5 tips gegeven voor reizigers die bewust en duurzaam willen reizen die we ook graag met je delen in het kader van duurzaamheid in het toerisme:

 1. Ga respectvol met je gastheer en ons gemeenschappelijk erfgoed om
  Verdiep u vooraf in de bestemming die u gaat bezoeken en leer over de lokale gebruiken, tradities en sociale omgangsvormen. Dit is een goede manier om de lokale bevolking te begrijpen en gevoel en plezier vooraf te ontwikkelen voor uw aankomend avontuur.
 2. Bescherm onze planeet
  Verminder uw ecologische voetafdruk door als beschermer op te treden van natuurlijke bronnen.
 3. Ondersteun de lokale economie
  Koop producten die lokaal geproduceerd of (ambachtelijk) gemaakt zijn. Betaal een eerlijke prijs aan lokale verkopers en ambachtslieden.
 4. Wees een goed geïnformeerde reiziger
  Neem de juiste gezondheids- en veiligheidsvoorzorgsmaatregelen voordat u op reis gaat. Kies voor reisorganisaties die milieu en duurzaamheid en lokale projecten in hun programma hebben staan.
 5. Wees een respectvolle reiziger
  Houd u aan de lokale wetten en regelgeving en respecteer ten alle tijden de rechten van de mens. Bescherm kinderen tegen uitbuiting en misbruik.

Duurzaam reizen met een reisspecialist die echt weet wat hij doet!
Een verantwoorde reis boeken is minder moeilijk dan het lijkt: neem contact op met één van de reisspecialisten van VvKR (zoals wij dat ook zijn). Zij staan voor een persoonlijke benadering, naar u als reiziger én naar de lokale bevolking op de bestemming. De VvKR-reisspecialisten zijn gericht op kleinschalig toerisme met respect voor de lokale cultuur, tradities en werkwijzen.

CO2-compensatie
Voor reizen naar een verre bestemming is de enige optie om te reizen per vliegtuig. Maar wist u dat u de uitstoot van CO2 kunt compenseren door bijvoorbeeld het planten van bomen? Kijk voor meer informatie op de website van Trees for All of vraag ons naar de mogelijkheden!

In het kader van duurzaamheid is VvKR een 2-jarige samenwerking met het mooie project Trees for All gestart. VvKR heeft als start van deze samenwerking 100 bomen gedoneerd. VvKR vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan een duurzamere wereld en ook haar reisspecialisten hierin te stimuleren.

Trees for All

Compenseer uw reis via VvKR & Trees for All
Jaarlijks verdwijnen er netto 10 miljard bomen. De gevolgen hiervan voor mensen, dieren en het klimaat zijn rampzalig. Daarom investeert Trees for All (de meest ervaren Nederlandse aanbieder van CO2-compensatie) in bomen. Hoe ze dat doen?

Ze planten bomen, beschermen en herstellen bestaande bossen en maken mensen bewust van het belang van bomen. Dichtbij huis, maar ook verder weg met duurzame bosprojecten in ontwikkelingslanden.

VvKR is in februari 2020 een 2-jarige samenwerking aangegaan met Trees for All. Namens alle leden van de vereniging worden jaarlijks minstens 100 bomen geplant. Daarnaast kunnen de leden zelf ook bomen planten voor de reizen van hun klanten. Zo bouwen vereniging, leden en reizigers samen aan een VvKR-bos!

Samenwerkingsverband
VvKR heeft een samenwerkingsovereenkomst met Trees for All. De vereniging wil daarmee een concrete bijdrage leveren aan een duurzame wereld en de uitstoot van CO2 compenseren door het planten van bomen. De vereniging doet zelf een jaarlijkse donatie aan Trees for All van minimaal 100 bomen!.

Een VvKR bos
Deze samenwerking houdt in dat de vereniging namens alle leden minstens 100 bomen per jaar zal planten. Daarnaast is het voor VvKR-leden heel eenvoudig geworden om zelf ook bomen te planten voor de reizen van hun reizigers, via een online tool. Zo bouwen vereniging, leden en reizigers samen aan een VvKR bos!

Speciale referentiecode
Voor reizigers en klanten van VvKR-reisspecialisten is een speciale referentiecode aangemaakt: VKR. Wanneer u als reiziger een boom doneert onder vermelding van deze referentie, dan wordt dit apart geregistreerd. Hiermee wil VvKR als het ware een soort ‘VvKR-bos’ ontwikkelen. U als reiziger ontvangt een certificaat van deze boomdonatie. Plant een boom

Bomenteller
Het “VvKR-bos” zal geen letterlijk bos zijn dat we kunnen bezoeken, maar het betreft een zogenaamde “Bomenteller”. We hopen gezamenlijk met onze andere VvKR-reisspecialisten, hun reizigers én de vereniging zelf zoveel mogelijk bomen te planten en ‘ons bos” zo te laten groeien.

Bomen planten of CO2 berekenen
Bij Trees for All kunt u op twee manieren CO2 compenseren:

 1. een aantal bomen per reis doneren, met een minimale donatie van twee bomen, onder vermelding van de referentie VKR;
 2. het berekenen van de CO2-uitstoot per reis (gebaseerd op vlucht, autokilometers, energieverbruik), waarmee het aantal te doneren bomen wordt bepaald. Ook hier doneert u met de referentie VKR.

Reizigers en reisorganisaties kunnen zelf kiezen wat ze het liefst doen ter promotie van duurzaam reizen.

trees for all

Wat doen we zelf om duurzaam te zijn.

Wat doen we zelf aan duurzaam reizen of hebben we in het verleden al gedaan.

 1. Nu we onze nieuwe website gereed hebben, versturen we geen reisbescheiden meer per post. Als reiziger krijgt u een eigen log-in code voor een eigen “veilige online omgeving” waarin uw reisbescheiden en overige informatie staan. Deze is tijdens uw reis ook steeds online beschikbaar of de documenten kunt u naar uw eigen device downloaden waardoor printen niet meer noodzakelijk is.
 2. We werken, waar kwaliteit gewaarborgd kan blijven, zoveel mogelijk direct met lokale ondernemingen die het beginsel duurzaamheid ook nastreven.
 3. Veel van deze lokale ondernemingen ondersteunen zelf ook de lokale bevolking en/of stichtingen (NGO’s) via diverse projecten.
 4. We werken vanuit huis waardoor dagelijks woon-werkverkeer niet noodzakelijk is.
 5. We printen zo min mogelijk en wanneer wel, doen we dat met gerecycled chloorvrij papier.
 6. We scheiden afval en oud papier wordt naar een verzamelplek gebracht om gerecycled te worden.
 7. Een deel van de winst laten we ten goede komen aan diverse projecten. Zo hebben we de volgende projecten ondersteunt of ondersteunen we deze nog steeds.
  • Stichting Spots
  • Cheetah Conservation Project, Zimbabwe
  • Victoria Falls Anti poaching, Zimbabwe
  • Okavango lions project, Botswana
  • Wilde honden project, Zimbabwe
  • Cheetah project N/a’an ku sê, Namibië
  • Musekese Conservation, Kafue NP, Zambia
 1. Verder verlenen we geen enkele medewerking aan reizen of activiteiten zoals knuffelen of wandelen met leeuwen, elephant back safari’s of andere dieronvriendelijke activiteiten.

Wat doen onze lokale collega's en partners om duurzaam te zijn.

Net als Going Africa Safaris doen ook bijna al onze lokale partners en/of accommodaties graag iets terug voor de natuur of ondersteunen graag de lokale bevolking en projecten.
Hoewel een (maatwerk)safari altijd aan uw wensen moet blijven voldoen, maken we bij het ontwerpen van uw maatwerksafari graag zoveel mogelijk gebruik van lokale organisaties, accommodaties en excursies die lokale projecten ondersteunen.

Met onze gezamenlijke keuze voor deze lokale partners en accommodaties dragen we direct en indirect bij aan deze lokale projecten. Naast dat we zelf dus rechtstreeks de eerder genoemde projecten ondersteunen, bieden we met onderstaande mogelijkheden nog meer ondersteuning aan lokale projecten op onze safaribestemmingen.

Pack for a purpose – Small space. Little Effort. Big Impact.
Op de website van “Pack for a purpose” is te zien welke lokale organisaties en accommodaties “Pack for a purpose”, en daarmee de grote hoeveelheid lokale projecten, ondersteunen. Op de kaart kunt u precies zien in welke landen en welke lokale organisaties en accomodaties op deze manier worden ondersteunt.
https://www.packforapurpose.org/participate/as-a-traveler/

Travel for impact – Responsible Tourism
Lees meer over deze lokale projecten welke we (gezamenlijk via onze lokale partners en met u) al jaren ondersteunen. Dit doen we door op elk van onze Botswana lodge safari’s en luxe kampeersafari’s die we boeken, per nacht 1 USD af te dragen. Boekt u uw safari naar Botswana of Zimbabwe bij Going Africa Safaris, dan verandert U als reiziger voorgoed levens in Botswana en Zimbabwe.
https://travelforimpact.com

Diverse projecten in Zambia, Malawi en Zimbabwe
Boekt u uw maatwerk lodge safari in Zambia via Going Africa Safaris, dan draagt u automatisch bij een de ondersteuning van een groot aantal lokale projecten. Lees onderstaand meer over de diverse lokale projecten.

AFRICAN PARCS
African Parks is een non-profit natuurbeschermingsorganisatie die de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt voor het herstel en het langetermijnbeheer van beschermde gebieden in samenwerking met overheden en lokale gemeenschappen. https://www.africanparks.org

BUMI HILLS ANTI-POACHING UNID 
De Bumi Hills Anti-stroperij-eenheid staat aan de frontlinie van de bescherming van de bedreigde dieren in het wild in Zimbabwe, aan de oevers van het Kariba-meer en de Bumi-heuvels waar de illegale handel in bushmeat en ivoor wijdverbreid is. Hun toegewijde team heeft meer dan 20.000 snaren verwijderd, meer dan 250 karkassen van olifanten onderzocht, talloze criminelen achter de tralies gezet en tientallen dieren in nood gered. Help ons laarzen op de grond te houden, voertuigen op patrouille en reddingsteams die paraat staan ​​om onze slinkende iconische en bedreigde diersoorten te beschermen. https://www.bumihillsfoundation.org

CHIKUMBUSO 
Gevonden aan de rand van de Ng’ombe Compound in wat eens een oude bar en bordeel was, staat Chikumbuso, een collectief van individuen dat een zeer succesvol geïntegreerd gemeenschapsproject vormt. https://www.chikumbuso.com

CHIPEMBELE 
Gedreven door het doel om de lokale bevolking in contact te brengen met de natuur en de omgeving van South Luangwa, voert Chipembele Wildlife Education uitgebreide gemeenschapsprogramma’s uit om kinderen en volwassen te leren om hun natuurlijk erfgoed te beschermen en te behouden. https://www.chipembele.org

CONSERVATION LOWER ZAMBEZI 
Conservation Lower Zambezi (CLZ) is een organisatie die zich inzet voor de bescherming van wilde dieren en het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen in de Lower Zambezi, Zambia. https://www.conservationlowerzambezi.org

CONSERVATION SOUTH LUANGWA 
De missie van Conservation South Luangwa (CSL) is om samen te werken met gemeenschaps- en natuurbeschermingspartners bij het beschermen van de natuur en habitats van het ecosysteem van South Luangwa in Zambia. Als non-profitorganisatie werkt CSL nauw samen met het Department National Parks and Wildlife. https://cslzambia.org

MUSEKESE CONSERVATION 
De Musekese-Lumbeya-regio van Kafue National Park is van oudsher een hotspot voor stroperij. Beperkte toegang en een ernstig tekort aan middelen voor pogingen om stroperij te bestrijden, betekende voorheen dat er geen manier was om illegale activiteiten te beheersen. https://www.musekeseconservation.com

PROJECT LUANGWA
De kern van Project Luangwa is het geloof in het versterken van gemeenschappen door middel van de voordelen van verantwoord toerisme. Het project werd in 2010 opgericht door enkele van de touroperators in South Luangwa en streeft ernaar de gezondheids- en onderwijsnormen te verbeteren door een platform te bieden om plattelandsgebieden uit de armoede te helpen halen. https://www.projectluangwa.org

ROOT TO FRUIT 
Root to Fruit is een in Malawi gevestigde sociale onderneming met als doel individuen en organisaties de kans te geven hun ecologische voetafdruk te verkleinen en ontbossing in Malawi te bestrijden door middel van het planten van bomen in de gemeenschap. https://roottofruit.net

SIANKABA COMMUNITY TRUST 
De Siankaba Community Trust (SCT) is gevestigd in een dorp, halverwege tussen Livingstone en Kazungula in het zuiden van Zambia, dat werkt om de lokale gemeenschap te versterken door de tools te bieden om een ​​duurzaam leven te leiden. De projecten omvatten het leveren van zoetwaterboringen en zaden, en het geven van goede basisonderwijs aan lokale kinderen. http://www.siankaba.net/the-school/

ZAMBEZI ELEPHANT FUND
Zambezi Elephant Fund is opgericht om de olifanten van de Zambezi-vallei en de landschappen waarvan ze afhankelijk zijn te beschermen. En terwijl ze doorgaan met dit doel, passen ze zich samen met organisaties voor natuurbehoud ter plaatse, de Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority en gemeenschappen aan aan een steeds veranderend scenario van bedreigingen en behoeften. Nu anti-stroperij operaties hebben geleid tot een vermindering van de ivoorhandel, is de uitdaging van hun tijd verschoven naar het behoud van de biodiversiteit en habitats die olifanten en andere dieren in het wild in hun landschap in stand houden. Bezoek hun website voor meer informatie over Zambezi Elephant Fund https://www.zambezielephantfund.org

Sustainable Development Goals en Going Africa Safaris.

Boekt u uw safari bij Going Africa Safaris, dan is de kans groot dat u met uw boeking bijdraagt aan één van de Sustainable Development Goals.
We zeggen het eerlijk, niet elke lokale partner is in staat om lokale projecten te ondersteunen. Maar dit heeft veelal te maken met het feit dat het dan gaat om een kleine lokale organisatie of een lokale gids. Maar in die gevallen steunt Going Africa Safaris dus op een directe manier de lokale bevolking.

Ook bij kleine zelfstandige lodges en accommodaties, gerund door de lokale bevolking, zorgt u met uw boeking voor directe werkgelegenheid. Wel zal ook kwaliteit gewaarborgd moeten blijven.

Ook maken we gebruik van grotere lokale organisaties en accommodaties vallende onder een keten. Naast, dat deze natuurlijk ook werkgelegenheid bieden aan de lokale bevolking, zijn ze instaat om ook lokale projecten te ondersteunen en het merendeel doet dat ook.

Kortom, boekt u uw safari bij Going Africa Safaris dan draagt u in de meeste gevallen ook bij aan één van de “Sustainable Development Goals”. Gezamenlijk kunnen we misschien niet op alle van de 17 goals een bijdrage leveren. Maar vaak lukt het op bij meerder “goals” wel om een bijdrage te leveren.

Neem een kijkje op de officiële website van “Sustainable Development Goals” of stel ons uw vraag.