Makgadikgadi National Park en Nxai Pan, Botswana

Bezoek Makgadikgadi en Nxai Pan met Going Africa Safaris

Makgadikgadi National Park

Makgadikgadi National Park en Nxai Pan NP  vormen verwante ecosystemen met als belangrijkste kenmerk de zoutpannen.

De zoutpannen vormen ongeveer 20 procent van dit unieke natuurgebied. De zoutpannen zijn opgedroogde meren die bij overvloedige regenval weer onder water komen te staan.

Na veel drogere jaren zijn 2008 en 2009 zulke jaren geweest waarop de zoutpannen niet meer toegankelijk waren vanwege het vele water. De rest van Makgadikgadi National Park bestaat uit vlaktes van gras en duinen. De fossiele duinen vormen de laatste resten van het Makgadikgadi meer.

Het is lang geleden dat de Boteti rivier het water van de Okavango moerassen richting Makgadikgadi National Park stuwde. Echter de regens hebben er voor gezorgd dat in 2009/2010 de rivier weer zoveel water had dat de drogere gebieden werden bereikt. Toch varieert het landschap ook in de droge periode. Landschap en dieren passen zich goed aan.

Bevinden zich in het oosten en zuidoosten met name de droge zoutpannen, in het westen zorgt de Boteti rivier voor dichtbegroeide rivierbeddingen waar veel dieren op af komen.

Zebra’s en wildebeesten begeven zich vooral in het natte seizoen in de omgeving van de zoutpannen. In juni wordt het weer droger en trekken de dieren naar de Boteti rivier waar dan nog voldoende voedsel te vinden is.

Vooral in de maanden september tot november hebben zich bij de Boteti rivier zoveel dieren verzamelt dat dit een grote aantrekkingskracht vormt voor dit gebied. Vooral het viewpoint bij Meno a Kwena lodge is dan erg populair.

Zodra de eerste regens zich omstreeks december en januari zich gemeld hebben, vertrekken de dieren weer naar de omgeving van de zoutpannen.

Naast de grazende dieren leven er ook leeuwen, luipaarden, cheeta’s en zowel de gevlekte hyena als de bruine hyena.

Vaak worden deze parken gecombineerd met een bezoek aan Central Kalahari Game Reserve.

Bezoek Makgadikgadi National Park en Nxai Pan met Going Africa Safaris.

Beste reistijd Botswana.

Thema

Prijsindicatie

Aantal dagen

7 dagen30 dagen
€€€

Deze lodge groepssafari vormt een cirkelvormige route in het noordelijk deel van Botswana met een combinatie met Hwange NP in Zimbabwe. U overnacht in eenvoudige doch goede accommodaties. Deze lodge groepssafari begint en eindigt in Victoria Falls.

€€

Groep kampeersafari Botswana. Deze leeuw groep kampeersafari Botswana is een veelzijdig avontuur naar de belangrijkste wildgebieden in het noorden van Botswana.  “uitstekende keuze en beste prijs/kwaliteit”

€€€€€

Deze Kwando lodge safari is een topper onder de luxe lodge safari’s in Botswana. Na een bezoek aan Victoria Falls bezoekt u de unieke Kwando concessiegebieden en Kwando Nxai camp.

Botswana self-drive met voorgereserveerde campsites in de nationale parken. Een selfdrive 4×4 safari naar de hoogtepunten van Botswana, Makgadikgadi Pans, Kubu Island, Chobe en Moremi. “gratis self drive advies, satelliettelefoon en GPS”

€€

Deze populaire “Groepsreis Namibië Botswana – 21-daagse Desert and Delta is een kampeersafari met een vertrek en einde in Livingstone Zambia. U bezoekt hoogtepunten in zowel Namibie en Botswana met een kleine groep tot maximaal 12 personen.