Okavango Delta - Botswana

Bezoek de Okavango Delta met Going Africa Safaris

Okavango Delta

De Okavango Delta is een van de meest bijzondere natuurgebieden ter wereld en zeker het meest bijzondere van zuidelijk Afrika.

De Okavango Delta is een enorm moerasgebied dat wordt gevoed door de Okavango rivier. De Okavango rivier is een 1600 km lang en begint in het hoogland van Angola en mondt uit in de Kalahari.

De Okavango Delta spreekt behoorlijk veel mensen tot de verbeelding. Toch zijn mensen ook regelmatig iets teleurgesteld vanwege deze hoge verwachting. Juist de Okavango Delta is zeer gevoelig voor de jaarlijks terugkerende vloed. Echter is de hoogte van deze vloed jaarlijks sterk afhankelijk van de mate van regenval in met name Angola.

Onderstaande video laat het gemiddelde niveau van de vloed in de Okavango Delta zien. Bedenk dus dat er veel lodges/tented camps zijn die hiervan afhankelijk zijn.

Bepaalde delen van het jaar komen delen van de Okavango Delta droog te liggen waardoor deze accommodaties niet in staat zijn om de water activiteiten aan te bieden. Ook heeft dit gevolgen voor het gedrag van de dieren.

Natuurlijk blijft de Okavango Delta een fantastische safaribestemming. Maar de mate van succes is ook afhankelijk van keuzes en budget.

De Okavango Delta is met 15.000 km2 de grootste ter wereld. Het gebied bestaat uit een systeem van rivierarmen en stroompjes, beboste eilanden, riet-, lelie- en papyrusvelden, grasvlaktes en savanne. Het lage verhang van gemiddeld 8 cm/km doet het water bijzonder langzaam door de Okavango Delta stromen.

Het water doet er ongeveer een half jaar over om vanuit Angola naar de zuidelijkste punt van de Delta bij Maun te komen. Dit heeft tot gevolg dat de Okavango Delta als enige gebied in de regio een omgekeerd seizoen heeft. Juist in de droge tijd staat het water er het hoogst.

In de regentijd trekken dieren als zebra’s, gnoes, buffels en olifanten weg van de Okavango Delta omdat er dan in het gebieden buiten de delta, waaronder de Kalahari, veel voedsel is te vinden. In de droge tijd trekken ze de delta weer binnen, omdat het stijgende water voor een uitbundige plantengroei heeft gezorgd.

De meeste van de duizenden eilanden in de delta zijn begroeid met bomen. De meest voorkomende soorten zijn wild date palm, mopane, sycamnore tig, sausage tree, baobab en umbrella thorn. De dierenwereld in de Okavango Delta is overweldigend. Nijlpaarden, krokodillen, slangen, schildpadden, hagedissen, vissen en talloze insectsoorten.

Verder zijn er zeldzame antilopen in de Okavango Delta zoals de lechwe en sitatoenga. Ander waterminnende dieren zijn olifant, waterbok, buffel, knobbelzwijn en groene meerkat.

Op de drogere stukken worden giraffe, zebra en antilopen als gnoe, kudu, lierantilope, hartebeest en impala aangetroffen. De neushoorn, die door stropers in de jaren zestig al uitgeroeid is, was een van de weinige ontbrekende dieren in de delta.

De neushoorn is echter weer geherintroduceerd. Ook het hele spectrum aan grote jagers zoals de leeuw, gevlekte hyena, wilde hond, luipaard en jachtluipaard zijn aanwezig. De Okavango Delta is een paradijs voor vogelaars.

In het gebied leven meer dan 400 vogelsoorten waaronder talloze watervogels. Vogelliefhebbers hebben meestal een lange verlanglijst waarop bijzondere vogels voorkomen als Pel’s visuil, kraanvogel, Sharpe’s reiger, karmijnrode bijeneter, papyrusrietzanger, moeras graszanger, lady ross’ toerako, Afrikaanse schaarbek, koperstaartspoor koekoek en natuurlijk de Afrikaanse visarend.

Bezoek de Okavango Delta met Going Africa Safaris.

Beste reistijd Botswana.

Thema

Prijsindicatie

Aantal dagen

7 dagen30 dagen
€€€

Tijdens deze 8-daagse Okavango Delta wandelsafari bezoekt u de delta op een unieke manier weg van de gebaande paden. Privé met professionele wandelgids. **NIEUW**

€€€

Een Botswana luxe groepskampeersafari waarbij twee nachten voorafgaande en twee nachten na deze groepskampeersafari op eigen gelegenheid extra nachten in de Okavango Delta en in Victoria Falls verblijft. “aanrader”

€€

Kampeer groepsreis Botswana. Een unieke en zeer complete en avontuurlijke kampeer groepsreis door Botswana met Central Kalahari als prominent reisdoel. Natuurlijk ontbreken de Okavango Delta, Moremi, Savuti en Chobe niet.  “uitstekende keuze en beste prijs/kwaliteit”

Kampeersafari Botswana. Populaire visarend kampeersafari naar de hoogtepunten van Botswana. U bezoekt de Okavango Delta, Moremi, Savuti en Chobe met deze korte kampeersafari Botswana.  “uitstekende keuze en beste prijs/kwaliteit”

€€

Botswana kampeer groepsreis. Dit is een speciale kampeersafari door Botswana welke 1 keer per jaar vertrek en alleen via Going Africa Safaris te boeken is. Tijdens deze Botswana kampeer groepsreis bezoekt u in een rustig tempo de mooiste wildgebieden van Botswana. “Beste keuze met meerdere nachten op een plek”

€€

Botswana lodge safari. Met deze 9-daagse Focus Botswana lodge safari verkent u de top gebieden van Botswana op een betaalbare manier. Via twee extra optie heeft u de mogelijkheden om accommodaties te upgraden.

€€€€

Okavango Delta paardrijsafari in Botswana. Deze Okavango Delta paardrijsafari is een ultieme beleving in bijzondere afgelegen gebieden. Wij hebben de overtuiging dat u nooit het ware gevoel van de vrijheid zult vergeten die u te paard hebt ervaren bij Macatoo Camp in de Okavango Delta.

€€

Groep kampeersafari Botswana. Deze leeuw groep kampeersafari Botswana is een veelzijdig avontuur naar de belangrijkste wildgebieden in het noorden van Botswana.  “uitstekende keuze en beste prijs/kwaliteit”

€€

Deze Wildparks Botswana lodge groepssafari is een goedkope en avontuurlijke “overland” safari in Botswana met vertrek uit Johannesburg en einde bij de Victoria Watervallen in Zimbabwe. U bezoekt ook Khama Rhino Sanctuary omweg naar het noorden van Botswana.

€€

Kampeer groepssafari. Met deze avontuurlijke olifant kampeersafari door Botswana en de Caprivi in Namibië bezoekt u het noorden van Botswana. Een rondje Okavango Delta waarmee u alle belangrijke parken bezoekt. “uitstekende keuze en beste prijs/kwaliteit”

€€€€€

Deze Kwando lodge safari is een topper onder de luxe lodge safari’s in Botswana. Na een bezoek aan Victoria Falls bezoekt u de unieke Kwando concessiegebieden en Kwando Nxai camp.

€€€

Deze Budget lodge safari Botswana kent twee opties en is een mogelijkheid om voor een zachte prijs toch de hoogtepunten van noordelijk Botswana te bezoeken.