Hwange wandelsafari - 7-daagse Leon Varley wandelsafari

Hwange wandelsafari - 7-daagse Leon Varley Hwange wandelsafari
 • Reisinformatie
 • Routebeschrijving
 • Praktische informatie
 • Foto's / Video
 • Reviews

Reisinformatie

 • Algemeen
 • Vertrekdata
 • Prijzen

Hwange wandelsafari - 7-daagse Leon Varley wandelsafari

Hwange wandelsafari – Tijdens de Hwange wandelsafari van Leon Varley overnacht u in grote comfortabele tenten met bush en-suite voorzieningen en goede bedden en beddengoed.

Dineren doet u rond het kampvuur of in een speciale eettent welke centraal geplaatst staat met een mooi uitzicht. Er gaan ervaren kampassistenten mee die alle voorkomende werkzaamheden in het kamp verrichten.

Het transport is in een open safari voertuig en elke safari wordt begeleid door Leon Varley en een traditionele Matabele tracker. De gids draagt altijd een wapen bij zich en heeft hiervoor ook een licentie. Tevens gaat er een goedgevulde EHBO-kit en een satelliettelefoon mee. De tracker heeft een back-up wapen bij zich en neemt extra water mee voor onderweg.

De wandelingen starten in de vroege ochtend na een ontbijt en de namiddag wanneer de heetste momenten van de dag voorbij zijn. U als deelnemer moet fit genoeg om zijn om per dag 15 tot 20 kilometer te lopen opgesplitst in twee wandelingen per dag. Het tempo ligt doorgaans echter niet hoog. Veel tijd wordt besteedt aan het tracken en benaderen van groot wild zoals de neushoorn, de olifant en de leeuw.

Op het heetst van de dag verblijft u in het kamp of bij een waterhole waar u ook luncht. De middag wandeling start in de latere namiddag en u keert pas in het kamp terug ongeveer 30 minuten na zonsondergang. Natuurlijk is het dan tijd voor een heerlijke sundowner, een warme douche en een diner en drankjes rond het vuur.

Boek deze Hwange wandelsafari met Leon Varley bij Going Africa Safaris.

Wie is Leon Varley?

Leon Varley
Leon Varley behoort, net als Stretch Ferreira (Mana Pools), Garth Thompson, John Stevenson, Steve Edwards (Musango) en nog enkele andere gidsen tot de top gidsen in Zimbabwe. De bijnaam van deze “levende legendes” van Zimbabwe is “the old ‘dagga’ boys”. Leon Varley is van de oude school en een van de examinatoren voor de gidsen in opleiding.

Zimbabwe kent de beste en strengste opleiding tot gids in heel Afrika. Graag bieden we u een Hwange wandelsafari met de bijzondere en legendarische Leon Varley aan. Naast een maatwerk safari die we aanbieden, waarin Leon Varley ook een rol speelt, bieden we onderstaande meerdaagse wandelsafari’s in een kleine groep aan in Hwange NP.

Op zoek naar een uitdaging en avontuur? U heeft het avontuur met deze Hwange wandelsafari gevonden.

Going Africa Safaris geeft terug.

Travel for impact
Travel for Impact

Duurzaam reizen
Duurzaam op safari

CO2 Footprint
CO2 Foot-print

Lokale projecten
Local projects

Trees for All
Trees for All

Boekt u deze safari bij Going Africa Safaris, dan dragen we gezamenlijk bij aan één of meerdere van deze projecten.
Meer informatie over wat Going Africa Safaris terug doet, leest u op onze pagina’s over “duurzaamheid” en “waarom wij”.

Vertrekdatums

Deze avontuurlijke back-up Leon Varley Hwange wandelsafari is het hele jaar door beschikbaar en vertrekt op elke 1e en 3e maandag van de maand.

Prijsindicatie per persoon

$ 1.340,00 (laag seizoen 2021)
$ 1.570,00 (hoog seizoen 2021)

Dit zijn de reguliere prijzen van de lokale organisatie. Hierop ontvangt u bij ons een mooie korting welke afhankelijk is van het aantal personen en eventueel aansluitend arrangement.

Voor deze Hwange wandelsafari is geen eenpersoonstoeslag van toepassing.

Let op: Voor deze Hwange wandelsafari presenteren we de prijs in Amerikaanse Dollars. Bij boeking rekenen we de prijs om naar Euro’s tegen de dan geldende omrekenkoers.

Inbegrepen

Inbegrepen bij deze Hwange wandelsafari

 • Alle transfers zoals omschreven
 • Alle maaltijden zoals omschreven
 • Alle activiteiten zoals omschreven

Niet inbegrepen

Niet inbegrepen bij deze Hwange wandelsafari

 • Vluchten niet vallende onder het reisschema
 • Aanvullende accommodatie en activiteiten in Victoria Falls
 • Persoonlijke uitgaven
 • Visums
 • Annulering- en/of reisverzekering (waaronder bagage/ziektekosten)
 • Premium geïmporteerde wijnen, champagnes, spirits en likeuren waar de drankjes inclusief zijn.
 • Park, conservation en camping fees.

Routebeschrijving

 • Dag tot dag
 • Kaart

Routebeschrijving

Hwange wandelsafari – Tijdens de Hwange wandelsafari van Leon Varley overnacht u in grote comfortabele tenten met bush en-suite voorzieningen en goede bedden en beddengoed.

Zondag, dag 1: Victoria Falls
Bij aankomst in Victoria Falls wordt u ontvangen door een vertegenwoordiger van Going Africa Safaris en naar Ilala Lodge gebracht waar u de komende nacht verblijft. U heeft gelegenheid om een van de zeven wereldwonderen, de Victoria watervallen en de omliggende gebieden te bezoeken. Illala Lodge ligt vlak bij de Victoria watervallen. Er worden regelmatig dieren gespot bij de lodge omdat deze grenst aan het nationale park.

De ruime kamers zijn allen en-suite. Er is een à la carte restaurant waar u onder een rijke sterrenhemel kunt genieten van het diner en met het donderend geluid van de watervallen op de achtergrond. Via de receptie kunt u diverse optionele activiteiten boeken.
Overnachting: Ilala Lodge (Ontbijt)

Maandag, dag 2
Omstreeks 08:00 uur wordt u opgehaald bij uw accommodatie in Victoria Falls en wordt u naar het Sinamatella gebied in Hwange NP gebracht. Na de gate formaliteiten rijdt u via een game drive naar Vikani Camp. Vikani Camp ligt aan de rand van de Lukosi rivier. De ligging van Vikani kamp is geweldige met een kleine klif en met uitzicht op de favoriete drinkplaatsen van olifanten en andere wilde dieren. Het is niet ongebruikelijk om olifanten direct voor de eettent te zien drinken.

Vikani Camp is bij uw aankomst al volledig opgebouwd door kampassistenten en bij aankomst hoeft u alleen nog maar uw bagage in de tent te leggen en kunt u lunchen. Na de lunch en even te hebben ontspannen is het tijd voor een korte wandeling langs de rivierbedding om te kijken of er sporen van dieren te zien zijn die recent het gebied hebben bezocht. Net na zonsondergang keert u terug naar het kamp.

Verwelkomt door de kampassistenten en snacks kunt u rond het kampvuur de verdere zonsondergang bewonderen en genieten van de geluiden van de bush. Ook is er tijd om een warme douche te nemen alvorens van het diner te genieten.

Dinsdag en woensdag, dag 3 + 4
De ochtenden staan in het teken van een vroege start en een licht ontbijt. De invulling van de dag zal afhangen van wat er eventueel die n acht gehoord of gezien is. Zijn er bijvoorbeeld leeuwen gehoord, dan gaat u via een wandelsafari op zoek naar de leeuwen. Ook de rivierbedding zal worden gecontroleerd op sporen van een neushoorn die misschien vannacht bij de rivier is komen drinken.

Aan het einde van de ochtenden keert u terug naar het kamp en is het tijd voor een lunch en een siësta om de heetste periode van de dag te overbruggen. In de loop van de middag vertrekt u met de auto voor een korte verkenning richting de waterbronnen en de minerale bronnen en maakt u korte wandelingen. Vlak na zonsondergang keert u terug in het kamp.

Donderdag, dag 5
Na een korte ochtendwandeling wordt het kamp verplaatst naar Musumo pan. Omdat hier water wordt opgepompt, beschikt deze pan over permanent water. Dit heeft grote aantrekkingskracht op grote kuddes olifanten, buffels en andere dieren. In de middag maakt u een langere wandeling in de gebieden rond de pan en u keert rond zonsondergang terug naar het kamp.

Vannacht is er ook de gelegenheid om met een spotlight de omgeving te verkennen. Het kamp ligt in een o pen terrein en dit biedt dus uitstekende mogelijkheden om vanuit het kamp de omgeving af te speuren naar oogjes die oplichten.

Vrijdag, dag 6
Opnieuw een vroege start met een wandeling die afhankelijk van wat er vannacht gehoord of gezien is. Na de lunch rijdt u langzaam terug naar de uitgang van Hwange NP en wordt u omstreeks 16:00 uur terug gebracht naar Victoria Falls waar u overnacht.
Overnachting: Ilala Lodge (Ontbijt)

Zaterdag, dag 7
Einde van het programma.

Aansluitende overnachtingen
Gekozen is voor Ilala lodge vanwege de comfort en de centrale ligging. Het is mogelijk om hier voor een andere accommodatie te kiezen.

(Dit is slechts een leidraad, de route blijft flexibel afhankelijk van de omstandigheden zoals die tijdens de wandelsafari op uw pad komt.)

Verlenging
Deze Hwange wandelsafari met Leon Varley is uitermate geschikt om te verlengen met een langer verblijf in Zimbabwe of Botswana. Vraag ons naar de mogelijkheden of kijk op de website.
Een uitstekende en net zo avontuurlijke verlenging is bijvoorbeeld een meerdaagse luxe Mana Pools wandelsafari.

Wilt u dat uw zintuigen nog meer geprikkeld worden?

Dat is mogelijk. Door op onderstaande link te klikken, maakt u de safari al een klein beetje mee. U treft dan meer foto’s, informatie over de accommodaties en gebieden aan. Veel plezier en neem bij vragen gerust contact op met ons.

Leon Varley Hwange wandelsafari

 

Praktische informatie

 • Overige informatie
 • Visum & paspoort
 • Vliegtickets

Overige informatie

Aantal deelnemers
Deze Hwange wandelsafari is in beginsel een groepssafari. Er gaan maximaal 7 personen mee. Echter is deze Hwange wandelsafari ook privé te boeken met uw eigen familie of vriendengroep.

Fully backed-up Hwange wandelsafari
In tegenstelling tot de backpack wandelsafari wordt deze safari volledig ondersteund door een volgauto. U hoeft dus niet met een rugzak met uw spullen en kampeermateriaal te lopen. Verder is er een tracker, kok en kamppersoneel aanwezig om de kampen op te bouwen en om de werkzaamheden in het kamp te verrichten. De tenten worden ook voor u opgezet.
De wandelsafari’s starten vanuit het kamp of vanuit de auto tijdens een game drive. E.e.a. is afhankelijk van de omstandigheden op dat moment.

Kampeer-equipement
In alles wordt voorzien om u comfortabel kamperen te garanderen. Grote zogenaamde walk-in tenten voor twee personen. Er zijn ook kleinere tenten beschikbaar voor mensen die alleen reizen. Verder wordt voorzien in matrassen, bedden incl. beddengoed, stoelen, tafels, servies, bestek, etc……..

Het eten tijdens de fully backed-up Hwange wandelsafari
Al het eten wordt bereid en geserveerd door de kok en/of het kamppersoneel.
Ontbijt: Engels of continental breakfast, afhankelijk van activiteiten van de dag.
Lunch: Koud Buffet (vleeswaren, salades, quiches, kaas, augurken en fruit).
Diner: Voorgerecht – Zelfgemaakte soep met croutons of warme of koude hors d’oeuvre.
Hoofdgerecht – Gevarieerde stoofschotels, gebraad of barbecue. Alle maaltijden worden voorzien van een verscheidenheid aan groenten en een salade.
Nagerecht: Een verscheidenheid aan warme of koude nagerechten.

Vegetarisch eten is op aanvraag.

Routine van de dag op deze Hwange wandelsafari
De wandelingen starten in de vroege ochtend na een ontbijt met o.a. koffie en thee. De ochtend wandelsafari is ongeveer 10 tot 15 kilometer. Hoewel het tempo niet hoog ligt, dient u als deelnemer wel fit genoeg te zijn. Tegen het einde van de ochtend, wanneer temperaturen oplopen, keert u weer terug in het camp voor een lunch en siësta of wacht u onderweg bij een waterhole om daar een lunch aangeboden te krijgen.

Om ongeveer 15:00 uur worden er thee met cake of koekjes geserveerd, waarna u vertrekt voor de middag wandelsafari van ongeveer 10 kilometer. De aangegeven afstanden zijn volledig afhankelijk van de groep en van het geen u onderweg tegenkomt. Tijdens de wandelingen wordt veel tijd besteed aan het tracken en benaderen van groot wild zoals bijvoorbeeld de neushoorn, de olifant en de leeuw.

Bij terugkeer in het camp (meestal vlak na zonsondergang) is het tijd voor een sundowner en is er tijd voor een douche. De dag eindigt met het diner en enkele drankjes rond het kampvuur.

Toilet en douche faciliteiten
Op elke kamp word een zogenaamde longdrop toilet geplaatst. Verder wordt voorzien in een bucket shower met warm water. Op langere wandelsafari’s (op aanvraag) is het mogelijk om alle tenten van en-suite faciliteiten te voorzien.

Gids, veiligheid en communicatie
Leon Varley zal de Hwange wandelsafari in beginsel begeleiden. Echter moeten speciale verzoeken worden gedaan om specifieke gidsen mee te krijgen. Alle gidsen zijn volledig erkende professionele gidsen en dragen te allen tijde vuurwapens.

U bent verplicht om voorafgaande aan vertrek een indemnity form te ondertekenen.
Gedurende de hele Hwange wandelsafari gaat er een satelliettelefoon en een volledige medische EHBO-doos mee.

Visum en paspoort

Voor Zimbabwe heeft u een visum nodig. U moet in het zit zijn van een paspoort dat minimaal nog 2 lege, naast elkaar gelegen pagina’s bevat en dat tot 6 maanden na terugkomst in Nederland nog geldig is.

Deze bepalingen kunnen regelmatig wijzigen.

Vliegtickets

De heen- en terugvlucht naar Zimbabwe zijn niet bij de prijs inbegrepen. Mogelijk heeft u op de heenweg een overnachting nodig alvorens door te vliegen naar Victoria Falls.

Foto's / Video

 • Foto's
 • Video's

Video

Reviews

Evaluatie wandel- en kanosafari Zimbabwe, Karla en Wim

Overall cijfer voor deze safari: 9
Hoi Paul, Het was zeker een avontuurlijke vakantie, en actiever dan we gewend waren, een nieuwe en leuke ervaring 🙂 Alles is prima verlopen. We hebben nergens problemen ondervonden. Het transport naar Kanga Camp verliep wel problematisch maar dit vanwege panne van de jeep die ons had moeten oppikken. De...
Informatie voorafgaande aan de reis: Zeer goed
Verloop van de reservering: Zeer goed
Kwaliteit van de route: Zeer goed
Verhouding prijs/kwaliteit: Zeer goed
Hoogtepunten: Het hele avontuur

Hoi Paul,

Het was zeker een avontuurlijke vakantie, en actiever dan we gewend waren, een nieuwe en leuke ervaring 🙂
Alles is prima verlopen. We hebben nergens problemen ondervonden. Het transport naar Kanga Camp verliep wel problematisch maar dit vanwege panne van de jeep die ons had moeten oppikken. De mensen daar hebben het echter prima opgevangen, een lunch werd ons bij Zambezi lifestyles aangeboden en uiteindelijk waren we nog om 15u op onze plek. De honeymoon suite als upgrade was een leuke verrassing erbovenop 🙂 Als je daar bent, mag je Cassius en Nyeli en iedereen nog eens hartelijk bedanken.
Wat de game betreft, hadden we in Kanga Camp wat pech op de gamedrives en walking safari’s (honden en leeuwen waren ons telkens te snel af) … maar we hebben één nacht drinkende hyena en een andere twee drinkende luipaarden gezien in de pan… dus af en toe lui zijn en in de zetel blijven zitten, levert -zeker in Kanga- wat op 🙂

In Mana Pools blijft nog veel terrein te verkennen, en we zijn nu al aan het nadenken wat en hoe we dat best nog eens terug kunnen doen. Camp Zambezi was voor ons een top ervaring (Marc als gids), en manier van kamperen paste ons heel goed, leuk om geen tenten te moeten opzetten maar nog basic genoeg om van alles te kunnen genieten, inclusief een kill van leeuwen ‘s nachts voor onze tent… Toen we daar waren hebben we ook veel goeds gehoord over Matobo NP (rhino’s), dus de plannen broeien ondertussen alweer 🙂

Kano safari was top: slechts een halve dag wat wind op kop gehad, met de bijhorende golfslag : het was wel werken, maar nooit zoals de eerste kano ervaring bijna 20(!) jaar geleden… Een beetje stressy vanwege de hippo’s waar we af en toe wel heel dicht bij lagen, vooral ééntje die op een 100m afstand zijn kop bovenstak en we als zot moesten beginnen peddelen om er niet over te varen, en eentje waar ze met zijn allen besloten om de boel te blokkeren en we onze boot te voet langs de kant moesten verdertrekken om er voorbij te geraken. Avontuurlijk, spannend maar achteraf gezien top. Wel de laatste keer geweest nu 🙂

Bij onze eerste stop bij Lake Kariba (Rhino Safari camp) hadden we al vier van de vijf big five gezien : luipaard, olifant, leeuwen (on foot getrackt) en buffel… van rhino hebben we sporen gevonden dus er leeft er minstens nog eentje. Heel leuke plek en gids (Steve).

Dus zoals je merkt, heel tevreden en benieuwd naar meer… maar er eerst maar weer eens voor werken 😉

Alvast bedankt voor de prima organisatie en zorgeloze vakantie.

Hopelijk kunnen jullie de honden wel te pakken krijgen (op twee weken moet dat zeker lukken). Warm is het er inderdaad al wel, vooral in Kanga , onze laatste stop, was het al beduidend heter met erg hete wind, sluierbewolking,… zelfs de gidsen kloegen van de warmte. Veel plezier ginder! Als je Marc moest tegenkomen, doe hem eveneens de groeten!

Groetjes,
Karla en Wim

Reactie van Going Africa Safaris:

Beste Karla en Wim,

Wat fantastisch dat jullie zo genoten hebben. Zeer zeker een meer sportievere en actievere vakantie dan de voorgaande. Maar deze regio rond Mana Pools leent zich er ook goed voor.
Vier van de big 5 zien op de eerste dagen is bepaalt niet voor iedereen weggelegd en dan ook nog de leeuwen te voet. Een droom.
Inderdaad zo ongeveer 20 jaar geleden is het alweer dat we de Zambezi voor het eerste met de kano hebben overwonnen. Pfff waar blijft die tijd. Deze maand zal ik ook wel een weer een paar keer in de kano zitten. Kijk er naar uit. Ellen iets minder ;-)

Inderdaad heeft Mana nog veel meer te bieden. Ook op een andere manier. Bij Kanga levert inderdaad de zogenaamde armchair safari vaak meer op dan de reguliere game drive of wandelsafari. Zeker nu het erg droog wordt. Wel fijn dat het probleem met de transfer zo is opgelost. Ik had al wel doorgegevens dat ik jullie liever niet een een specifieke tent had. Maar dat het uiteindelijk de Honeymoon tent is geworden, is helemaal fraai.

Ik vind het erg leuk dat jullie zo hebben genoten en zelfs al weer een beetje bezig zijn met andere plannen. Graag zien we natuurlijk een keer de foto's van jullie belevingen.

Zelf hebben we tijdens ons bezoek ook al een kleine reunie met oud gidsen. Maar ik ga Cassius en Nyeli zeker de groeten doen. Wanneer ik Marc tegen kom, en dat kan haast niet anders, zal ik hem ook de groeten doen.

Veel plezier bij het nagenieten.

Vriendelijke groeten

Paul

Evaluatie wandel- kano- en lodge safari Zimbabwe, Noreen en Thijs

Overall cijfer voor deze safari: 9
Beste Paul, Inmiddels zijn we alweer bijna een week thuis en hebben we elkaar ook al gesproken, maar ik wilde toch nog graag een evaluatie van onze reis per mail nog naar je sturen. Allereerst willen we je weer bedanken voor je advies en altijd snelle reactie. En dat geldt...
Informatie voorafgaande aan de reis: Zeer goed
Verloop van de reservering: Zeer goed
Kwaliteit van de route: Goed
Verhouding prijs/kwaliteit: Goed
Hoogtepunten: De gehele safari beleving

Beste Paul,

Inmiddels zijn we alweer bijna een week thuis en hebben we elkaar ook al gesproken, maar ik wilde toch nog graag een evaluatie van onze reis per mail nog naar je sturen.

Allereerst willen we je weer bedanken voor je advies en altijd snelle reactie. En dat geldt zowel voor de reis, maar ook tijdens en zelfs na de reis. Met jouw kennis en contacten hebben we een geweldige reis kunnen samenstellen. Het is een compleet andere reis geworden als vorig jaar (vorig jaar hebben we de Botswana kampeerspecial gedaan), nu hebben we een veel actievere vakantie gehad en hebben we de natuur en het wild op een heel andere manier beleefd.

We begonnen onze reis in Victoria Falls in de accommodatie Old Ursula Camp. Een kleinschalig kamp met geweldig uitzicht op Stanley & Livingstone Game Reserve. De gastheer en gastvrouw doen werkelijk alles om het naar je zin te maken. Het eten is er heerlijk en het is ook leuk dat ze tijdens je verblijf activiteiten in het Game Reserve aanbieden. Zo hebben we een middag/avond gamedrive in het park gedaan.

Daarna zijn we naar Hwange NP gegaan voor de 5-daagse wandeling met Leon Varley. Leon is echt een expert en kan van alles vertellen over het gebied, dieren, planten. Hij heeft wel een heel stevige pas erin bij de wandelingen, dus dat was voor ons flink aanpoten. Leon was, toen wij er waren, betrokken bij het rhino counting project, dus hij was er heel erg op gebrand om sporen te vinden van een neushoorn, maar uiteraard werd er ook uitgekeken naar andere sporen. Qua wild hebben we te voet helaas niet veel gezien, maar wat je ziet beleef je op een veel intensere manier dan als je in een auto zit. Te voet hebben we in ieder geval olifanten, giraffes, hyena’s, zebra’s, buffels en veel hertsoorten gezien. Maar het absolute hoogtepunt was de 3e wandeldag, toen we relatief verse sporen van een moederneushoorn met haar kind vonden. Het was geweldig te zien hoe Leon met zijn tracker het spoor probeerden te volgen. Handen worden in de ontlasting van de poep gestopt om te kijken of het nog warm is. Je volgt letterlijk de weg die de neushoorn heeft afgelegd. Je ziet waar ze hebben gegeten, waar ze hebben gelegen. Een paar keer zijn we het spoor kwijt geraakt, maar door steeds groter wordende rondjes rondom het laatste spoor te lopen, konden we het spoor gelukkig weer oppikken. Uiteindelijk na een paar uur zoeken zagen we moederneushoorn en haar zoon in de schaduw rusten. Het was perfect! De wind stond goed en we hebben bijna een half uur zicht gehad op de neushoorns. Op deze manier dit dier wat op uitsterven staat te mogen zien, is het mooiste wat wij ons konden wensen. Zelfs Leon Varley en zijn tracker gingen helemaal uit hun dak!

Na Hwange NP zijn we weer terug naar Victoria Falls gegaan. We verbleven in Ilala Lodge. Na 5 dagen bush komt er dan wel echt heel veel luxe op je af en daar hebben we echt heel erg van genoten. Het is een hele mooie lodge op slechts een paar minuten lopen van de Falls. Het eten daar is ook echt een aanrader!

Een ander hoogtepunt voor ons was de ochtend met de Anti-poaching Unit van Victoria Falls. Charles Brightman nam ons mee en vertelde ons alles over de in 1999 opgerichte unit. Het is heel fijn om te zien dat ze al diverse successen geboekt hebben, maar dat stroperij helaas nog steeds een ontzettend groot probleem is. Waar we heel erg van schrokken was de hoeveelheid troep in de ontlasting van de olifanten. Bij een olifant vonden we zelfs tandpastatubes, glasscherven en scheermesjes in zijn ontlasting. Charles heeft hier ook allemaal foto’s van gemaakt om aan te tonen bij de gemeente dat ook afval een groot probleem is. Wat heel heftig was, is dat we opeens verse voetafdrukken van mensen vonden in een gebied waar geen mensen mogen komen. Zeker omdat dit in de buurt was van een mineraalplek waar veel dieren mineralen komen eten. Vaak wordt op deze plekken gif gestrooid, zodat de stropers geen dieren hoeven te schieten (want dat maakt teveel kabaal). Dit was dus groot alarm. En opeens zagen we de me nsen zelfs lopen. Charles veranderde meteen van houding en laadde zijn geweer. “Gelukkig” bleken het 5 vrouwen te zijn die alleen hout aan het stropen waren. Zij werden meegenomen naar het kantoor en krijgen daar uitleg waarom ze dit niet mogen doen en dat het ook voor hun heel gevaarlijk is, immers ze lopen in een gebied waar gevaarlijke dieren vrij rondlopen. In ieder geval vonden wij deze ochtend echt heel bijzonder. Het geld wat je betaald wordt goed besteed en wij kunnen alleen maar respect hebben voor de passie van Charles Brightman. Absoluut een aanrader!

Daarna zijn we naar Kariba gevlogen en vanuit daar werden we opgehaald voor onze 4-daagse kanotocht over de Zambezi. We waren met z’n tweetjes samen met twee gidsen, dus echt een privesafari. We kanoën in de komende dagen 75km naar Mana Pools. Ook deze trip was super goed verzorgt! We hebben veel vogels, olifanten, krokodillen en nijlpaarden gezien en zelfs een leeuwin langs de waterkant. Helaas hebben we twee dagen flinke tegenwind gehad en daardoor werd de rivier heel erg wild. Water sloeg constant in de kano’s en dat werd op een gegeven moment zo heftig dat de gidsen terecht besloten de kanotocht voor een paar uur af te breken en dat we als de rivier wat rustiger zou worden pas weer het water op zouden gaan. Hieruit kunnen we alleen maar concluderen dat Going Africa met heel professionele partners samenwerkt!

In Mana Pools hebben we 2 nachten op Kanga Camp geslapen. Een kamp met 6 tenten, waarvan er 5 rondom een waterhole gevestigd zijn. Iedere dag wordt er water in deze waterhole gepompt, wat een enorme aantrekkingskracht op dieren heeft. Je hoeft eigenlijk niet weg te gaan van het kamp, want het wild komt wel naar je toe. Mocht je toch iets willen doen biedt Kanga camp in de ochtend en middag activiteiten aan in hun prive gebied (wel onderdeel van Mana Pools). Hoogtepunt voor ons was een begroetingsceremonie van een leeuwenfamilie te zien (tijdens gamedrive). Het mannetje was, zo vertelde de gidsen, een aantal dagen weggeweest en ontmoette net zijn familie weer. Geweldig om te zien dat ze elkaar allemaal kopjes geven en zelfs de welpjes naar het mannetje opspringen. Ook hebben we een luipaard in ons kamp gehad wat kwam drinken. Kanga Camp is een hele mooie locatie, maar probeer wel te bedingen dat je een tent krijgt die aan de waterhole ligt. Tent 6 ligt helaas aan de andere kant van het pad met uitzicht op een klein vogelbadje.

Als laatste hebben we de Mana Shoreline Walking Safari gedaan. Hierbij loop je van kamp naar kamp. Waarbij het kamp door de campcrew wordt opgezet en afgebroken. Het wandelen gaat in een redelijk rustig tempo, maar je loopt wel tussen de 15-20km per dag. Dit in temperaturen van 45graden is best zwaar en ondanks dat we weten dat Mana Pools heel warm kan worden, was dit wel afzien. Maar wat je om je heen ziet is wel echt prachtig! Mana Pools heeft iets magisch en ik denk dat iedereen die er ooit geweest is dit kan beamen. Hoogtepunt was het zien van een leeuw terwijl we te voet zijn spoor waren gevolgd, maar ook een groep van 7 krokodillen die in het water voor ons kamp een nijlpaard aan het verslinden waren. Zo veel oergeweld, dit had ik tot dan toe alleen nog maar op tv gezien. De allerlaatste uren hebben we nog een gamedrive door het park gemaakt en we werden toen nog beloond met een grote groep wilde honden en een groep leeuwinnen.

Het is een iets langer verhaal geworden dan gedacht, maar dat krijg je als je zo enthousiast bent. Paul, dank je wel voor het regelen van deze mooie en bijzondere reis, je enthousiasme, uitleg en uitzoekwerk. We hebben een geweldige tijd gehad.

Groeten Thijs en Noreen

Reactie van Going Africa Safaris:

Beste Noreen en Thijs,

Wat een geweldig mooi verslag. Bij het lezen gaf me dit zo een goed gevoel en besef je helemaal, dat je het hiervoor doet. Zeker wanneer je op een ze lfde dag nog een paar van die geweldige evaluaties binnen krijgt. Maar ik wil jullie ook graag de complimenten geven voor jullie flexibele en positieve houding. E.e.a. ontvingen we ook van Leon Varley terug als complimenten naar jullie toe.

Leon Varley wandelsafari
Inderdaad kan of is deze meerdaagse wandelsafari, mede ook afhankelijk van de lokale situatie op dat moment, pittig zijn. Dagen achter elkaar in de bush lopen is een avontuur. Daarbij is natuurlijk de encounter met de neushoorns erg speciaal. Zeker de manier waarop. Dat het erg speciaal is geweest mag inderdaad wel uit de reactie van Leon Varley blijken.

Anti Poaching excursie
Ik werd tijdens een studiereis door mijn lokale partner in contact gebracht met Charles en zijn werk. Meteen gaf hij mij het gevoel ambitieus te zijn in zijn strijd tegen poaching in de Victoria Falls regio. Helaas had ik toen geen tijd om mee op pad te gaan. Maar een jaar later kreeg ik deze gelegenheid wel en zag hoe goed het was dat er in deze regio op een goede manier gestreden wordt tegen het poachen. Vooral ook tegen poachers vanuit Zambia en de professionaliteit waartegen soms ook gestreden moet worden. Inderdaad een serieuze strijd zoals je zelf gezien hebt. Ook wij zagen destijds de poachers (mannen uit Zambia) dicht bij een buffel in een strik. Sinds dat moment heb ik besloten Charles en zijn VFAPU jaarlijks financieel te ondersteunen en de excursie actief aan te bieden. Met deze bijdrage wordt inderdaad het tegengaan van poachen ondersteund. Zeker voor reizigers die de watervallen al eerder hebben gezien en eens een andere excursie willen dan de gebruikelijke en bereid zijn ook de keerzijde te zien, is deze excursie zeker een “eye opener” dat niet alles vanzelfsprekend is. Daarnaast blijft het ook bijzonder om in deze regio in gebieden te komen waar nauwelijks tot geen andere toeristen komen. Inderdaad absoluut een aanrader.

Kanosafari naar Mana Pools
Ook weer een sportief onderdeel van jullie safari door Zimbabwe. Wat fijn dat jullie terugkijken op een goed verzorgde kanosafari waarbij inderdaad ook de veiligheid in acht wordt genomen. Zeker met een sterke wind. Goed om bevestigt te krijgen dat de gidsen die veiligheid zo betrachten. Met krokodillen en nijlpaarden in de buurt een absolute must. Het is inderdaad mooi om dieren is vanuit een heel ander perspectief te zien.

Kanga Camp
Inderdaad is Kanga een fraai camp om, zeker na zoveel activiteit, ook heerlijk te kunnen relaxen. De waterhole heeft grote aantrekkingskracht op de dieren. Zeker naarmate het droge seizoen vordert. Bedankt voor de tip over tent nummer 6. Ik ben er twee jaar geleden geweest en het is mij toen niet opgevallen. Zelf gebruiken we de teksten van de camps van de lodge en van onze lokale partner en vertalen deze. Ik heb ook even gekeken naar andere aanbieders hoe ze e.e.a. omschrijven. Eigenlijk geeft elke aanbieder aan dat alle zes de tenten uitzicht bieden op de waterhole. Mogelijk heeft het ook te maken met hoever de waterhole zich terugtrekt in het droge seizoen. Ik heb e.e.a. wel meteen doorgegeven aan mijn lokale partner en het toeval wil dat deze op dit moment alle camps bezoekt in Mana voor inspectie. Ik ga dus binnenkort de huidige stand van zaken omtrent 6 horen. Ik heb de websites al wel aangepast op jullie bevindingen.

Mana Shoreline Walking Safari
Ook hier natuurlijk een fraai avontuur ondanks de zware omstandigheden. Respect. Gelukkig heeft de natuur jullie hier ook beloond.

Noreen en Thijs, erg bedankt voor inderdaad het enthousiaste verslag. Ik heb er van genoten om jullie belevingen op deze manier te volgen en zal het verslag zeker nog wel eens nalezen. Gewoon omdat je dan nog meer als normaal beseft waarvoor je het doet.

Geniet vooral nog veel na van jullie bijzondere safari door Zimbabwe en jullie gedane inspanningen. Nogmaals, alle respect van mijn kant. En een enthousiast verslag, vraagt om een enthousiaste reactie. ;-) ,

Met vriendelijke groeten

Paul Janssen

Ook genieten van een Zimbabwe lodge safari, neem vrijblijvend contact op.

Deel op social:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin