Printen | E-mail

Antwoorden op veelgestelde vragen Tanzania

Visum en paspoort Voor het reizen in Tanzania dient u met een Nederlandse nationaliteit in het bezit te zijn van een visum en een geldig paspoort. Het paspoort dient bij terugkomst in Nederland nog 6 maanden geldig te zijn. Het is bij aankomst op het vliegveld of bij doorreis aan de grens te verkrijgen. Betaling van het visum in Tanzania is in Amerikaanse Dollars. Hou er wel rekening mee dat u voor het visum even in de rij staat. Natuurlijk kunt u het visum ook in Nederland kopen voor uw vertrek. Dit kan bij het consulaat van Tanzania of via een visumdienst. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden zoals aangetekend versturen, pasfoto’s en/of eventueel vrij nemen.

Inentingen en medicijnen
Going Africa Safaris heeft niet de bevoegdheid om u hierover medisch advies te geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u om contact op te nemen met uw huisarts of de dichtstbijzijnde GGD. Hoewel niet verplicht, raden wij u zeer aan om niet zonder de geadviseerde inentingen af te reizen. Hierbij geven we een richtlijn aan welke vaccinaties u moet denken. Voor Tanzania en Zanzibar is een Gele Koorts vaccinatie en een Cholera verklaring/stempel verplicht. Verder worden in ieder geval inentingen aangeraden voor DTP en Hepatitis A (geelzucht). Laat u bij uw huisarts en GGD ook voorlichten over Bilharzia. Meer informatie kunt u ook vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering www.lcr.nl

Malaria Voor Malaria vragen we apart uw aandacht. Going Africa Safaris heeft ook hier niet de bevoegdheid om u hierover medisch advies te geven. Voor de meest actuele informatie adviseren we u om contact op te nemen met uw huisarts of de dichtstbijzijnde GGD. In Tanzania komt Malaria voor en voorzorgsmaatregelen zijn derhalve wel nodig. Meer informatie kunt u ook vinden op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering www.lcr.nl

Muggennetten Het is niet nodig om zelf muggennetten mee te nemen. Bijna alle accommodaties hebben maatregelen getroffen om overlast tijdens uw slaap te voorkomen. Daarbij is het natuurlijk niet uit te sluiten dat er zo af en toe een keer een mug binnendringt. Daarbij kunt u zelf ook een rol spelen door deuren en ramen steeds weer te sluiten bij aankomst of vertrek. Dat geldt ook bij kampeersafari’s. Naast het buiten houden van insecten zorgt dit ook voor meer veiligheid.

Welk vervoer tijdens safari’s
Dat verschilt per safari. Er zit een verschil in Noordelijk en Zuidelijk Tanzania. Tijdens de safari’s in Noordelijk Tanzania reist u in zeer betrouwbare Land Cruisers. Afhankelijk van de grote van de groep is het mogelijk een Landcruiser met maximaal 6 personen te delen. Alle Land Cruisers zijn voorzien van een hefdak ofwel pop-up roof. U heeft hierdoor een uitstekend zicht op de omgeving en de dieren. De safari`s in noordelijk Tanzania zijn allen privé safari’s en op basis van een privé Land Cruiser en privé gids. Buiten uw eigen groep zijn er dus verder geen andere reizigers in de Land Cruiser aanwezig. Bij kampeersafari’s gaat er tijdens de safari ook nog een assistent gids/kok mee. Bij lodge safari’s in het zuiden en westen van Tanzania werkt het iets anders. Hoewel u uw eigen reisschema volgt en het een privé safari is, werken we hier in de meeste gevallen met een 4x4 auto en gids van de lodges. U deelt deze auto met andere gasten die op dat moment in de lodge c.q. het tented camp aanwezig zijn. Vaak gaat het om maximaal 6 personen per auto. Het is mogelijk om ook hier met een eigen gids en auto te rijden. Maar dit wordt niet door elke accommodatie toegestaan. Vaak vinden transfers tussen de diverse parken in het zuiden en westen van Tanzania ook per vlucht plaats.

The Great MigrationThe Great Migration ofwel “De grote migratie” of de “wildebeest migratie”, is wereldwijd een van de meest indrukwekkende schouwspellen van de natuur waarbij enorme aantallen dieren zich verplaatsen. Jaarlijks trekken ongeveer 1,5 miljoen wildebeesten (ook wel Gnoes genoemd) samen met zebra`s en Thomson’s gazelles over de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti in Tanzania richting de Masai Mara in Kenia op zoek naar het gras wat op dat moment het meest geschikt voor ze is. De grootste kans op het zien van een de migratie is wat ons betreft in het eerste kwartaal van het jaar. Medio maart worden in een kort tijdsbestek ook de jonge wildebeesten geboren. Daarnaast is de periode april tot juni/juli ook een periode dat de migratie in het westen te bewonderen is. Maar omstandigheden zoals aantal wegen en heuvels en bossen, maken de eerste drie maanden van het jaar wat ons betreft de meest favoriete periode. Dit omdat de migratie dan veel op de zuidelijke vlaktes van de Serengeti zijn of in het Ndutu gebied. In het Ndutu gebied mag je ook in tegenstelling tot de Serengeti van de weg af om meer richting de dieren te rijden. Dit alles maakt januari, februari en maart dus een perfect periode. Reist u in deze periode, dan adviseren we u om beide gebieden minimaal voor twee nachten te bezoeken. Voor beide gebieden moet apart toegang geregeld worden en u mag niet zonder betaling van het ene naar het andere gebied reizen. Is de migratie in het Ndutu gebied en u verblijft alleen in de Serengeti, dan mist u de migratie. Zo ook andersom. Hoewel u hemelsbreed dus erg dichtbij bent is de kans dus groot dat u de migratie toch niet ziet wanneer u maar gokt op een gebied. De migratie waar en wanneer. De migratie is voortdurende in beweging omdat ze de regens volgen. Zo bewegen ze vaak heen en weer en in sommige periodes verspreiden de individuele dieren zich ook meer en vormen subgroepen. Maar over het algemeen mag u van onderstaande plaatje uitgaan. Graag proberen we u via maatwerk op de juiste plek op het juiste moment te krijgen.

Soort accommodatiesGraag betrekken we u zoveel mogelijk bij de natuur. Dit kan niet wanneer we u in grootschalige accommodaties laten overnachten. De keuze van onze voorgestelde lodges en tented camps is er met name op gericht om een juist “Out of Africa” gevoel te creëren. Zeker in de Serengeti is het fantastisch om in deze kleinschalige tented camps te overnachten. De geluiden van de bush versterken dit speciale gevoel. Ook in de zuidelijke parken maken we graag gebruik van deze accommodatievorm. Een flink aantal van de accommodaties hebben we op de website geplaatst. Standaard maken we niet gebruik van de meest exclusieve accommodaties maar van zeer goede middenklasse accommodaties. Veel meer geld uitgeven, draagt ons inziens niet bij aan het juiste gevoel van de bush en de beleving. Wilt u toch meer in de watten gelegd worden, is het natuurlijk wel mogelijk de meest luxe accommodaties aan te bieden. Ook voor een krapper budget bieden we accommodaties aan. Vaak liggen deze wel op minder gunstige plekken. Het verschil in accommodaties vind u terug bij de verschillende reizen in een versie A en een versie B prijs.

Kampeersafari Tijdens een kampeersafari`s overnacht u in eenvoudige maar ruime koepeltentjes. Buiten de nationale parken kampeert u dan op kampeerplekken welke bij een lodge liggen met eenvoudige sanitaire voorzieningen op het terrein. Op de kampeerplaatsen in de parken zijn de voorzieningen erg primitief. U kampeert dan op de public campsites. In de Serengeti is het mogelijk om zogenaamde special campsites te kamperen. Dit zijn speciaal aangewezen plakken in de bush zonder voorzieningen. Er wordt dus een eigen bush toilet en bush douche mee genomen. Dit is veel hygiënischer dan de voorzieningen op de public campsites die vaak erg druk bezocht worden. Op de spe c ial campsites kampeert u alleen met uw eigen reisgezelschap. Dit maakt het heel speciaal en zonder de geluiden van de andere toeristen, krijgt u veel meer mee van de geluiden van de bush. Aan het gebruik van de special campsites zijn wel extra kosten verbonden. Verder is het noodzakelijk deze ruim van te voren te reserveren.

Zijn wilde dieren gevaarlijkDaarover zijn we klip en klaar. Ja, wilde dieren zijn gevaarlijk. Niet alleen de roofdieren zijn gevaarlijk maar ook olifanten, buffels, giraffes, nijlpaarden, etc…. Maar ook kleinere dieren zoals bavianen, antilopen, en vele andere dieren kunnen gevaarlijk zijn onder bepaalde omstandigheden. Veel mensen beweren dat wilde dieren onvoorspelbaar zijn. Onze visie is anders. Wilde dieren zijn zeer voorspelbaar als je de lichaamstaal van de dieren en de spelregels van de bush maar kent. Daarom is een goede gids ook zo belangrijk en is het van enorm belang dat u de adviezen van de gids volgt. In de parken mag u de auto niet verlaten anders dan op speciaal aangewezen plekken. Verlaat dus nooit de auto, uw accommodatie of kampeerplaats voor een korte wandeling. In de parken kunnen dieren overal zijn. Raadpleeg altijd uw gids. Ook wanneer u tijdens een game drive nodig naar het toilet moet is overleg met de gids noodzakelijk. Hij kijkt dan naar een geschikte plek waar u even een korte stop kunt maken om meteen naast of achter de auto te plassen. Loop dus ook hier niet zomaar het hoge gras of de bosjes in. Kleine dieren zoals slangen en schorpioenen ziet u gemakkelijk over het hoofd. Dit klinkt allemaal erg serieus en mogelijk zelfs wat angstaanjagend. Dat is zeker niet de bedoeling. In bijna alle gevallen gaat alles prima en gebeuren er helemaal geen ongelukken of ontstaan er gevaarlijk situaties. Maar het besef moet wel aanwezig zijn en blijven dat u in een wildlife gebied bent.

GeldzakenEen combinatie van diverse betaalmiddelen bevel en we aan. Denk dan aan Amerikaanse Dollars (USD), Euro’s en een credit card om achter de hand te hebben. In de grotere plaatsen kunt u geld pinnen. Hou daarbij echter wel in gedachten dat skimmen ook in Tanzania is doorgedrongen en dat u dat onder veilige omstandigheden doet. Hoe er ook rekening mee dat geldautomaten (stroomuitval) wel eens buiten gebruik zijn. Voldoende contant geld is dus wel van belang. Omwisselen naar Tanzaniaanse shillingen (TS) kan, maar is niet echt nodig. Op de meeste plekken worden USD geaccepteerd. Het wisselgeld krijgt u dan wel vaak in TS terug. Ook bij de meeste accommodaties kunt u uw drankjes contant in USD afrekenen. De duurdere accommodaties (welke niet in de bush liggen) accepteren ook credit cards. Hoeveel contanten u mee moet nemen is sterk afhankelijk van hoeveel u zelf uit wilt geven aan optionele excursies, drankjes, souvenirs, fooien, etc… Dat is dus lastig adviseren. Voor de drankjes kunt u ongeveer rekening houden met prijzen die iets onder de onze liggen. E.e.a. wel afhankelijk van accommodaties.

Prijsniveau
Gemiddeld ligt het prijsniveau in Tanzania net iets lager dan in Nederland. Toch kost een safari in Tanzania veel geld. Dit heeft vooral te maken met de entreegelden voor de nationale parken. Overigens zijn deze entreegelden altijd bij onze prijs inbegrepen. Belangrijk voor een safari is ook een goede gids en veilig en goed onderhouden vervoer. Daarnaast zijn er de vaste lasten voor diesel en benzine. Dit zijn allemaal elementen die mee tellen in de hoogte van de prijs voor de safari. Hierop besparen zou onherroepelijk betekenen dat dit ten koste gaat van de safari en de prijs/kwaliteitverhouding. Prijsbesparingen kunnen we dan ook vaak niet anders zoeken dan in de keuze van de accommodaties. Dit is de reden dat we op de website een versie A en een versie B safari aanbieden voor de lodge en tented camp safaris.

Bagage
Voor alle reizen naar Tanzania geldt dat bagage niet meegenomen kan worden in hard e koffers ma ar in een rugzak of zachte re istas. Normaal gesproken is het maximale gewicht 20 kg per persoon. Wanneer u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht, kan het gewicht lager zijn. Bijvoorbeeld 15 kg. Voor beklimmingen raden we aan om niet alle bagage mee de berg op te nemen. Gebruik een kleine dagrugzak waar u uw persoonlijk spullen in kwijt kunt. De rest van de bagage wordt tijdens de beklimming gedragen door dragers.

Hoogteziekte
Hiervoor verwijs ik naar het volgende document over hoogteziekte.

Optionele activiteitenNatuurlijk willen we optionele activiteiten best voor u vooruit boeken. Maar we vragen ons af of het verstandig is om van te voren e.e.a. precies vast te leggen. Naast dat de optionele activiteiten gemakkelijk ter plaatse te boeken zijn, is het op het moment dat u daadwerkelijk in Tanzania bent maar de vraag of u er op dat specifieke moment nog behoefte aan heeft. Mocht dat laatste het geval zijn, zijn de betalingen al wel gedaan en is het voor ons niet meer mogelijk om van de lokaal uitvoerende van de activiteit het geld terug te ontvangen. Optionele activiteiten geven we over het algemeen in het maatwerk voorstel of de boekingsbevestiging weer.

Taal
In Tanzania spreekt de lokale bevolking Kiswahili. Het merendeel van de bevolking spreekt ook Engels. Zo ook uw gids tijdens uw safari.

Elektriciteit
In Tanzania wordt 230V gebruikt met een Britse drie pin stekker. Hoewel veel van de door ons geselecteerde accommodaties een eigen adapter hebben voor uw stekker, is het misschien toch verstandig om een eigen adapter mee te nemen. Tijdens het rijden is het ook mogelijk om via de sigarettenaansteker uw accu’s te laden. Daarvoor dient u wel zelf een aansluiting mee te nemen. Natuurlijk is het ook verstandig om reserve accu’s mee te nemen voor het geval er op enig moment niet kan worden opgeladen.

Tijdsverschil
Wanneer het in Nederland zomertijd is, dan is het in Tanzania 1 uur later. In onze wintertijd is het verschil 2 uur.

Vliegen naar Tanzania
Voor safari’s in noordelijk Tanzania wordt het meest aangevlogen op Kilimanjaro airport. Helaas vliegt alleen KLM rechtstreeks op dit vliegveld. Op de terugweg heeft u dan wel een tussenstop in Dar es Salaam. Verder zijn er diverse combinatie vluchten met bijvoorbeeld British Airways, Emirates, Gulf Air, Swiss Air, Egypt Air, Ethiopian Airlines, Alliance Air, Air Tanzania en Precision Air. Vaak is dit goedkoper, maar u moet wel rekening houden met 1 of meerder overstappen en ongunstige aankomst- overstap- en vertrektijden. Boekt u uw vlucht op tijd, is KLM nog gunstig geprijsd. E.e.a. wel afhankelijk van beschikbaarheid en periode van reizen. Een vertrek vanaf Dusseldorf of Brussel kan mogelijk goedkoper zijn. Echter moet u dan wel overstappen.

Vliegen op Nairobi
Kosten voor vluchten kunnen u doen besluiten om via Nairobi te vliegen. Besluit u hiertoe, dan kunnen wij een zogenaamde “shuttle” bus voor u reserveren tegen lokale kosten. Deze shuttle bussen vertrekken iedere dag om 08.00 uur en om 14.00 uur. Afhankelijk van uw vlucht is het misschien noodzakelijk dat u na aankomst een hotel in Nairobi boekt. Dit hotel kunnen we ook voor u reserveren c.q. boeken. Aan het einde van de safari is het ook mogelijk dat we voor u een shuttle transfer van Arusha of Moshi naar Nairobi regelen.

Verlenging naar Zanzibar
Zanzibar is een populaire strandbestemming voor een verlenging na uw safari. Om na uw safari op Zanzibar te komen zijn er twee mogelijkheden. Per bus en boot of per vliegtuig. We bevelen uw sterk aan om voor een vlucht te kiezen. Hoewel mogelijk iets duurder bespaart d it uw veel tijd en gesl eep met bagage. Daarbij komt ook dat u vaak vanuit Tarangire of Lake Manyara nog op tijd bent om uw vlucht te halen. Wilt u toch per bus, moet u er rekening mee houden dat u er twee dagen over doet om op Zanzibar aan te komen. Neemt u de bus van Arusha naar Dar es Salaam, dan kost dit ongeveer € 30,00 en bent u zeker zeven uur onderweg. Maar openbaar vervoer is vaak onvoorspelbaar. Na aankomst in Dar es Salaam neemt u een snelle boot van de haven in Dar es Salaam naar Stone Town. Dit kost ongeveer € 40,00. De duur van deze overtocht is ongeveer twee uur. Vaak is het erg druk op de boot en worden een aantal mensen zeeziek. Houdt er dus rekening mee dat deze trip twee dagen in beslag kan nemen, omdat de laatste boot om vier uur ‘s middags vertrekt. U heeft dan ook een overnachting nodig in Dar es Salaam. Al met al komt u dan weer redelijk richting de prijs van een vlucht. Per bus en boot is dus eigenlijk meer voor de avontuurlijke reiziger die echt budget wil reizen. Bij een voorstel voor een verlenging naar Zanzibar krijgt u inzicht wat de kosten van de vluchten zijn.

FooienRegelmatig krijgen we de vraag hoeveel fooien er gegeven moet worden. Dit is misschien wel de meest lastige vraag om te beantwoorden. Maakt u een lange safari is een bedrag per dag mogelijk teveel van het goede. Verder is het ook sterk een gunfactor. Die gunfactor hangt vaak weer af van hoe u de gids tijdens de safari heeft ervaren. Kwaliteit, vriendelijkheid, oplossingsgerichtheid, kennis, punctualiteit, etc… zijn maar een paar kwaliteiten die hierbij een rol spelen. Maar ook het aantal personen van uw reisgezelschap kan een rol spelen. Natuurlijk zijn er richtlijnen. Maar ook hierover kan iedereen weer anders denken. Gelet op bovenstaande adviseren we u uw eigen gevoel te raadplegen. Heeft u een goed gevoel bij de fooi die u geeft, dan is dat bedrag in uw geval goed.

Veilige reisbestemming
Natuurlijk kan de situatie zomaar anders worden, maar Tanzania is al jarenlang een veilige reisbestemming. Wel is het van belang uw gezonde verstand te gebruiken. Het is een arm land en net als in andere landen in de wereld zijn er mensen die best van de gelegenheid gebruik willen en zullen maken. Sluit raampjes altijd bij een stop. Draag geen dure horloges en sieraden wanneer u in plaatsjes zoals in Arusha bent. Berg ook in de accommodaties uw waardevolle spullen goed op . Verder hebben we op de website een link naar de website van Buitenlandse Zaken staan waar u meer informatie kunt lezen over de veiligheid in Tanzania in zijn algemeenheid. Mochten er calamiteiten uitbreken in Tanzania, dan zijn we hiervoor aangesloten bij Stichting Calamiteitenfonds Reizen.

  Calamiteitenfonds  

 

FOLLOW OUR
AFRICA TRACKS ...
Volg Going Africa Safaris op Twitter
                  Volg Going Africa Safaris via Facebook
Volg Going Africa Safaris via Youtube
                 

Powered by Internet 1-2-3 | Sitemap