Wildebeest migratie Tanzania

informatie over wildebeest migratie Tanzania

Wildebeest migratie Tanzania

Wildebeest migratie Tanzania

Wildebeest migratie Tanzania

De zoektocht naar het verse gras is er de oorzaak van dat jaarlijks tussen de 1,5 en 2 miljoen dieren migreren tussen het Serengeti ecosysteem in Tanzania en het Masai Mara National Reserve in Kenia. Een natuurspektakel dat aangemerkt kan worden als een van de grootste van Afrika zo niet van de wereld. Wildebeesten, zebra’s en gazelles volgen deze jaarlijkse route waarbij ze de regens volgen op zoek naar het verse gras.

Hoewel de migratie jaarlijks volgens vaste patronen plaatsvindt, valt toch niet precies te zeggen waar deze zich op bepaalde momenten ophoudt. Dit heeft mede te maken met het klimaat en waar en wanneer de regens vallen. U zult begrijpen dat het veranderende klimaat het nog onvoorspelbaarder maakt. Onderstaande is dan ook een indicatie.

Tijdens uw maatwerk safari proberen we u in de Serengeti zo dicht mogelijk bij de migratie te brengen door accommodaties uit te zoeken die de migratie volgen. Derhalve zult u veelal de (semi)mobile camps in het voorstel aantreffen en niet de logge grote lodges.

DECEMBER – MAART/APRIL: OPMAAK VOOR DE GEBOORTES
Het voedzame gras in zuidelijk Serengeti en het Ndutu gebied lonkt de drachtige wildebeesten naar deze gebieden. Het gras is erg goed om de melkproductie op gang te brengen. De uitgestrekte vlaktes van zuidelijk Serengeti en Ngorongoro Conservation Area is voor drie tot vier maanden het leefgebied van de wildebeesten en zebra’s. Daarbij verhuizen ze steeds weer tussen beide gebieden. Voor u is het dan ook belangrijk om beide gebieden apart te bezoeken.

Beperkt u zich tot één gebied, dan loopt u het risico de migratie te missen terwijl u toch dicht in de buurt bent. Medio half februari is de geboortegolf van ongeveer 500.000 kalveren. Een groot spektakel dat nauwlettend door de roofdieren wordt gevolgd. Nadat de jonge wildebeesten voldoende zijn aangesterkt, verlaat de migratie deze gebieden eind maart op weg naar de west corridor van de Serengeti.

APRIL – JULI: OP WEG NAAR DE GROTE EN SPECTACULAIRE UITDAGING
Gedurende de periode april en mei trekt het inmiddels tot ongeveer twee miljoen gestegen aantal dieren via centraal/westelijk Serengeti naar het westen van de Serengeti. De migratie kan zich tot aan Lake Victoria (buitende de parkgrenzen) begeven. April en mei vormen het regenseizoen. Als gevolg daarvan worden de wegen minder goed begaanbaar en is de verdere migratie naar het noorden daardoor moeilijker te volgen.

De drang om naar het noorden te gaan is zo sterk dat de migratie er een hoger tempo op nahoudt. Een grote test voor de (jonge) wildebeesten is de Grumeti rivier met daarin de hongerige krokodillen. Wildebeesten zijn zenuwachtige dieren en het kan dan ook lang duren voordat afzonderlijke groepen het aandurven daadwerkelijk de oversteek te maken. Maar eenmaal met de oversteek begonnen, is er ook geen houden meer aan.

Het is niet te voorspellen op welke moment de wildebeesten de oversteek naar de Masai Mara in Kenia maken. Het is ook niet zo dat de oversteek eenmalig gemaakt wordt. Regelmatig keren groepen wildebeesten ook weer terug naar de Serengeti wanneer het daar regent en er daardoor vers gras beschikbaar is. We adviseren om medio juni/juli accommodaties in centraal en west Serengeti te boeken.

AUGUSTUS – OKTOBER: HET GRAS IS ALTIJD GROENER BIJ DE BUREN
Een periode waarin de migratie in de Masai Mara in Kenia verwacht mag worden. Toch steken regelmatig groepen wildebeesten weer terug de rivier over. Een enkele regenbui boven de Serengeti kan dit al in gang zetten. Zo zijn er regelmatig grotere of kleinere spectaculaire “river crossings” te zien waarbij wildebeesten dus meerdere keren het verse gras bij de buren opzoeken. Vanaf eind juli t/m oktober adviseren we om centraal en noordelijk Serengeti in uw reisschema op te nemen.

NOVEMBER: TERUG NAAR DE GEBOORTEGROND
De maanden oktober en november gelden in Tanzani a als het korte regenseizoen. Hét signaal voor de migratie om definitief terug te keren naar de Serengeti. De grijze bewolking met buien zijn te aantrekkelijk; vers gras, daar is het om te doen! Zodra de eerste signalen zichtbaar zijn, komt de migratie op gang.

Het ene jaar eerder dan het andere jaar. De kudde trekt via het noorden van de Serengeti en de Lobo Area terug richting het zuiden van de Serengeti en Ngorongoro Conservation Area waar deze in de loop van december arriveert terug op de vertrouwde geboortegrond.

Wildebeest migratie Tanzania

 

Reisadvies Tanzania

Sluit Menu
Waarom wi

Kan ik u helpen?

Waarom wi
Paul Janssen

Kan ik u helpen?

Aanmelden voor de nieuwsbrief
Bel me terug
Stel een vraag